2018-08-02 924 瀏覽
葵芳葵涌人多車多,寫字樓貨倉林立,要係lunch出去搵位食飯真係幾難。今日想食得清淡少少,諗起其實葵芳無幾多間粥店,唯有去食靠得住啦。其實佢lunch個餐牌選擇都幾多,住何一款粥品麵食,加配唔同價錢就可以有個小食,菜或者係傻子都得,要幾飽有幾飽。我地叫左兩個粥,加20蚊配個油菜,其實20蚊加幾條菜就一定唔抵架喇,但是菜係一日營養所需,每餐都應該攝取一定嘅蔬菜先健康,同埋要求左餐廳少油,都做得幾周到。我食左碗皮蛋瘦肉粥,粥底算幾綿滑,皮蛋份量都唔少,而豬肉係一絲絲咁碎上嘅,唔係乾柴咁一片片。不過份量就細碗左少少,女孩子食都唔覺好飽。仲有樣有趣嘅食佢無得攞飛,要你係門口排隊等入,而雖然入面有數張吉枱但佢都唔會叫人入座架喎,好奇怪。

2018-07-30