潮藝館

CHAO CLUB
2024-01-27 1806 瀏覽
《潮藝館 - 尖沙咀》去完日本之後,飲飽食醉食咗好多餐日本嘢,係時候食返啲中餐中和一下😉今次同 @kchelseapy 孖公仔去咗位於iSquare入面嘅一間潮州菜館食晚餐,裝修豪華而且幾有格調,坐得都算幾舒服,十分適合一大班人聚餐💁🏻‍♀️普寧豆腐頭盆首先就當然係食啲香口嘢啦,我哋叫咗普寧豆腐同埋一個湯暖暖個胃先,普寧豆腐外脆內嫩,點埋特色嘅潮州醋汁好開胃,嫩滑嘅豆腐外面有層煙煙韌韌而又脆卜卜嘅粉漿,入面熱辣辣都幾好食💁🏻‍♀️胡椒豬肚雞我哋兩個每人叫咗一個胡椒豬肚湯,份量唔係好大,不過入面有酸菜同埋有幾片豬肚,胡椒味香濃,飲落唔會有豬肉嘅臊味,同埋好貼心嘅係餐廳會用蠟燭熱住個湯,飲到最尾個湯都仲係熱辣辣,呢幾日天氣咁凍,☺️飲完之後成身暖笠笠💁🏻‍♀️滷水鵝件食潮州嘢,又點可以冇滷水鵝呢😉?我個人最鍾意其實係用嚟墊鵝片底嘅滷水豆腐,嗦曬鵝肉汁鵝油嘅豆腐特別好食💪🏻滷水鵝片切得大細均勻,一啖一件肉質口感軟嫩,一份兩個人食就似乎多咗少少🤣順帶一提,佢個滷水汁送飯其實一流💪🏻我覺得可以叫個白飯撈埋啲鵝汁💁🏻‍♀️川椒雞呢一個川椒雞其實唔辣的,佢係食落有少少麻麻地既感覺,食得出有滕椒嘅味道👅我個人就
《潮藝館 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️普寧豆腐

💁🏻‍♀️胡椒豬肚雞

💁🏻‍♀️滷水鵝件

💁🏻‍♀️川椒雞

呢一個川椒雞其實唔辣的,佢係食落有少少麻麻地既感覺,食得出有滕椒嘅味道👅我個人就幾鍾意呢個感覺,個雞肉應該係用咗雞腿肉,食落唔嚡口同埋好掛醬汁👍🏻又係送飯一流嘅菜式

💁🏻‍♀️川味花膠麻婆豆腐

一坐低嘅第一刻我已經話想食麻婆豆腐,佢呢度嘅麻婆豆腐加上花膠製作,成碟入邊有好多件☺️膠原滿滿的,個豆腐同樣唔辣,反而有少少甜口同麻味,今次真係要叫返個白飯先得喇🤣呢度餸可以食到兩碗飯

💁🏻‍♀️蜆肉鵝肝炒飯

原本一坐低好肚餓嘅關係,我哋咩都叫咗嚟試😂見到呢個蜆肉鵝肝炒飯係餐廳推介的,而且我又好鍾意食鵝肝,所以都叫咗一客炒飯💁🏻‍♀️餐廳將鵝肝切粒,配埋蜆肉同埋蔬菜粒一齊炒飯,個飯炒得乾身,飯粒粒粒分明,食到好香鵝油嘅味道👍🏻

💁🏻‍♀️燕麥一口薯

食完正餐,又點可以唔試吓餐廳嘅甜品呢?我哋叫咗個燕麥一口薯,出面用咗燕麥同埋好立克粉包住紫薯,個紫薯嘅外面有一層脆脆嘅糖衣,同個燕麥粉好夾,個紫薯唔算太甜,口感十分軟糯,作為呢一餐嘅ending 十分完美
2024-01-22