2018-07-10 1889 瀏覽
因為有屋企人極力推介嘅關係, 我地千里迢迢黎到馬灣 (對我黎講真係好遠😂) 去食德國菜🇩🇪未入到餐廳, 已經比出面嘅景色吸引住。望住呢個海景真係幾遠入到黎都值啊💟因為 Menu 有好多頁, 所以我就唔多影啦😆只係特別影左個兒童菜色, 非常細心嘅一間餐廳, 因為會有好多家長帶小朋友去馬灣玩, 所以真係好需要適合小朋友嘅菜單我叫左一杯 spezi, 可樂味太少, 如果落多 D 可樂會更好飲。如果想飲酒嘅朋友, 推介飲個度嘅黑啤啊先黎左小食洋蔥圈, 炸得非常香脆, 而且熱辣辣鄉村沙律就相對普通, 如果有更多沙樂美腸會更好。不過最起碼沙律菜夠晒新鮮酥皮薯蓉湯完全超過我地嘅想像唔單止酥皮焗得好鬆脆, 裡面嘅薯蓉湯仲好足料👍另外屋企人叫左酥皮洋蔥湯, 唔單止惹味, 加埋塊酥皮係 perfect match!!蘑菇豬肉條白汁飯個汁有微微嘅白汁味, 好香好濃💟豬肉條煮得夠晒林, 就算小朋友食都好岩口味~蘑菇係裡面做配搭剛剛好😚重頭戲德國豬手配香腸黎啦😍😍忍唔住即刻點汁食一舊, 果然冇介紹錯, 係外面食嘅豬手好怕係死鹹嘅味道, 而呢隻豬手鹹得黎有甘香。配合酸菜沖淡下鹹味, 又一個 perfect mat

Spezi

洋蔥圈

先黎左小食洋蔥圈, 炸得非常香脆, 而且熱辣辣

鄉村沙律

酥皮薯蓉湯

酥皮薯蓉湯完全超過我地嘅想像
蘑菇豬肉條白汁飯

德國豬手拼香腸盤

重頭戲德國豬手配香腸黎啦😍😍忍唔住即刻點汁食一舊, 果然冇介紹錯, 係外面食嘅豬手好怕係死鹹嘅味道, 而呢隻豬手鹹得黎有甘香。配合酸菜沖淡下鹹味, 又一個 perfect match~而香腸都有幾個種類, 相信總會有一款岩你口味, 不過個人鍾意蘑菇腸, 有香濃嘅菇味道。💕
肉眼扒加薯條

最後黎左肉眼扒配薯條 (5成熟), 相比之下塊扒唔單止比較貴, 而且有 D 失望
我地叫左5成熟, 但係切開好似7成熟咁😆而薯條都唔係好熱, 不過個醬汁依然都好好味。

總結: 我地5個大人一個小朋友食左 HKD1189 (因為有人幫襯過有 15% off coupon), 以呢個份量價錢算平
(除左塊牛扒比較貴之外)。大家最好一大班人去玩再去食晚飯, 就可以 share 較多野食, 而豬手更係必食啊

2018-07-08
洋蔥圈