2019-10-21 2106 瀏覽
好耐冇同男友揀個有feel嘅地方食飯,今次來左間有海景嘅餐廳食下熟成牛扒,享受渡假嘅滋味,熟成牛扒唔系第一次食,但韓式熟成牛扒就系我地嘅第一次☝🏻😋✊🏻今次我地order左兩人嘅business lunch set👉🏻Sweet Pumpkin Cream Soup餐前麵包外皮鬆脆裡面軟熟,仲有提子乾非常好就咁食/配湯享用👍🏻冇油膩感覺,幾次出面點過嘅南瓜湯都「傑他他」,太過份creamy,而佢做到湯嘅質感亦夠南瓜忌廉香濃嘅味,碟有預先預熱,賣相仲打左奶泡加上香料,夠晒細心👉🏻Green Salad with Orange有杯乳酪醬on side,配上蔬菜同橙肉去食幾fresh,唔使咁悶下下都Caesar Salad咁沉悶👉🏻Dry-aged Sirloin Steak(150g)6款配料自由配搭落熟成牛扒,有青瓜、黃芥辣、特調嘅黑胡椒醬,仲有3款鹽(綠、粉、白),我最中意系配黃芥辣同少少玫瑰鹽,原本牛身已夠晒牛味,又細心揀部位冇多筋咬唔開嘅位置,可能系因熟成過關係,肉身有彈性同肉汁都有充份保留On side仲有烤露筍、勝瓜、蕃茄同薯仔,烤過嘅食材都夠晒香口,蕃茄上有加黑胡椒,而原隻薯

餐前麵包🥯

Sweet Pumpkin Cream Soup

👉🏻Sweet Pumpkin Cream Soup
Green Salad with Orange

👉🏻Green Salad with Orange
配料

配料

Dry-aged Sirloin Steak(150g)

On side仲有烤露筍、勝瓜、蕃茄同薯仔,烤過嘅食材都夠晒香口,蕃茄上有加黑胡椒,而原隻薯仔面頭更加上芝士cream,如果薯仔再可軟多些少就無可挑剔,整個main course都非常有水準
Today’s Pasta

👉🏻Today’s Pasta
記唔住道菜名,但可肯定嘅系有黑松露醬及磨成碎片嘅芝士系面頭,十分之香又濃,食完main course本身已夠飽,少許份量pasta配搭非常女,因為濃味食品更易令人膩肚,份量、溫度同餐廳設計有花心機

👉🏻Dessert
(Mango Sorbet,Double Chocolate)
兩款甜品啱晒我對甜品嘅追求,一款系芒果雪葩🥭,另一款系雙重朱古力餅🍫
Mango Sorbet

芒果雪葩-非常次似芒果乾味道,入口唧溶而味道清甜,冇雪糕個種奶味影響自身味道
Double Chocolate

雙重朱古力餅-由兩層cream加上有果仁、花生嘅朱古力做餅底,餅底有d似金莎口味,cream就一層系原味忌廉,另一層系朱古力味嘅忌廉,對我尼講甜左d,但有配上coffee or tea呢個配搭就冇死啦🤘🏻😜

Coffee or tea
(Engish Breakfast Tea,Ice Lemon Tea)

✍🏻整體食物、環境到服務質素都冇得輸,系一個適合慶祝/享受用餐嘅地方❤️

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-10-21
紀念日
Sweet Pumpkin Cream Soup
Dry-aged Sirloin Steak(150g)
Today’s Pasta
  • Dry-aged Sirloin Steak