2024-03-05 979 瀏覽
今日又去到呢間星海打卡、係一間新派中菜位於尖沙咀The One高層、整間店面環境裝飾高雅而光猛🤔、係以柔和色澤坐著感覺都唔錯、係到同朋友嘆吓茶食吓嘢相當之唔錯🤭、同時以大大塊玻璃作窗牆、都可以望到窗外景觀真的好正😚!.醬皇蒸鳳爪 $31 呢一款醬皇蒸鳳爪望著都幾好🤔色香味都有、入口外皮鬆軟腍度適中、沾滿美味醬汁味道啖啖濃厚美味😋!.蠔皇原隻鮑魚一口酥 $55呢一碟蠔皇原隻鮑魚望見都好吸引🤤、一碟有2隻整隻一口酥、細細隻賣相酥脆香口外皮😙、包著香噴噴蘑菇粒啖啖口感、配埋原隻鮑魚入口濃郁蠔汁香味😋、口感煙韌帶點腍口、整隻十分之好食又美味👍!.南翔灌湯小籠包 $38 呢一籠灌湯小籠包真係好別緻🤔、一籠有隻用咗小吊碟盛載好吸引😍、真的睇得又食得😚、小籠包外皮煙糯包裹滿滿湯汁、入口啖啖肉腍嫰美味😋!.星海蝦餃皇 $43 呢一籠蝦餃皇係店家招牌點心🤔、夠哂大隻外皮通透煙糯、裏面滿滿蝦肉鮮味啖啖爽口美味😋、我覺得真係好好食!.香茜黑毛豬叉燒腸粉 $38呢一款叉燒腸係用咗黑毛豬作餡料、比起一般叉燒腸肉質味道濃厚😚、入口外皮口感軟滑裏面啖啖叉燒腍嫩😋、加埋香茜帶點香味更加好食!.鎮江陳醋三度骨 $128

醬皇蒸鳳爪 $31

蠔皇原隻鮑魚一口酥 $55

南翔灌湯小籠包 $38

星海蝦餃皇 $43

香茜黑毛豬叉燒腸粉 $38

鎮江陳醋三度骨 $128

呢一碟三度骨賣相真係睇得吓🤤、整款三度骨係用咗鎮江陳醋而做、整條三度骨色香味都有🤔、食到入口外皮脆口裏面腍嫩😋、味道酸甜口感比起一般酸嘅程度適中、我覺得好正好有水準值得一試👍!
椰汁鮮奶燉桃膠 $38

整款燉桃膠夠哂滋潤🤭、奶白色整碗配埋桃膠、飲到入口香滑椰汁清香😙鮮奶滑口感、再加埋入口桃膠軟綿綿、真的相重滋潤甜度適中都幾好飲😋!
香芒糯米卷 $31

呢一款甜點糯米卷望見好靚😍、整碟糯米卷配香芒都好夾、食到入口多層口感煙糯、包裹軟滑忌廉同埋香甜芒果、三者口感味道好夾又好食😋!
2024-03-04