2020-04-05 1094 瀏覽
個人喜愛食湯麵都會揀有牛腩,因為腩汁味夠濃,溝埋湯底,食粉麵掛湯會更好食。通常普遍粉麵店牛腩麵/河都係三十幾至四十幾蚊已經有一碗,當然整牛腩的功力並非間間好食,有時會食到好腍、好韌、唔入味,所以都寧願叫筋腩河。不過,食過大埔群記爽腩河(清湯腩)之後,好似覺得外面食唔返咁高水準。的確,有時落去想食,都可能已經排好長隊、賣哂或者係無開⋯所以留意佢開店的pattern 價值$66爽腩河👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻怕韌、怕痴牙就一定食爽腩啦!其實「爽腩」即牛白腩,也叫繃紗腩,係有塊筋膜夾着一層瘦肉的腩邊。筋膜爽滑,腩肉唔粗鞋!雖然部位係較多脂肪,但煮得咁入味,肥膩感已經煮走哂!份量肉係多過河/麵!亦有唔少食客真係叫一碗淨爽腩($160)個人覺得配粉麵的爽腩份量都好多!女仔一定食唔哂。只叫淨爽腩的通常都係識食、好捨得食之人🤭爽腩冇得外賣拎走,食唔哂都唔畀打包走!

價值$66爽腩河👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

份量
肉係多過河/麵!
亦有唔少食客真係叫一碗淨爽腩($160)
爽腩河

爽腩冇得外賣拎走,食唔哂都唔畀打包走!