@kan.teen講到葡撻~我諗大家應該都有聽過bakehouse🤎餅廚大有來頭👨🏼‍🍳係前四季酒店糕餅主廚✨✨聽聞egg tart好快賣曬🥚🕐真係遲少少起身都無得食架😂我今次11點左右去到~都要排15-20分鐘🙈但想同大家講 係絕對值得為左egg tart而排🤤‼️加上我本身係勁鍾意食葡撻。。🤣.👅Egg Tart $12 @ 1一 定 要 食✨撻皮超酥脆 64層酥皮製作而成😱眼見好似冇乜特別 但一咬開先會發現係一層層 口感好特別🤣葡撻獨特之處:個撻皮並唔係一般嘅曲奇皮同埋酥皮~係用酸種牛角包整嘅皮🥐有牛油香同時撻邊仲燒成焦糖✨蛋餡黃到變金色咁🥧🍳散發着淡淡蛋香 口感好似雞蛋布甸咁嫩滑🥚味道就好似食緊Crème brûlée🤩有高級感🦋真係要講唯一缺點係 偏甜💞但其實都可以接受 一向葡撻呢啲都係偏甜嘅🙈.👅Croissant $20呢個都係名物👍🏻🤣都係酸種麵包🍞呢種方式比起一般麵包製作 需要更長發酵時間 好考餅廚心思同耐性架🤎🤎牛角包外層依舊酥脆😭❤️一切開就有好多碎碎~呢個🥐嘅味道同口感都好神奇 味道上偏酸 但酸度溫和且容易入口☺️牛角包內𥚃層次分明 口感鬆軟得黎又有少少chewy
@kan.teen

👅Egg Tart $12 @ 1

👅Croissant $20
Croissant

牛角包外層依舊酥脆😭❤️一切開就有好多碎碎~呢個🥐嘅味道同口感都好神奇 味道上偏酸 但酸度溫和且容易入口☺️牛角包內𥚃層次分明 口感鬆軟得黎又有少少chewy 好有彈性 好好咬 麵包唔痴牙😬
👅Matcha Latte $52
Matcha  Latte

估唔到飲品都唔錯啊💚抹茶有淡淡苦澀且有回甘🍵入口並無抹茶顆粒 口感順滑✨✨ 整體茶味偏重好濃郁 又唔會甜😚咬一啖葡撻 再飲一啖抹茶拿鐵 中和翻兩者嘅甜同苦味 我鍾意我呢個組合😆💕
仲有個好欣賞嘅位係✨✨感覺到店員好熱情好積極✨好樂意回答你嘅問題☺️我坐喺度大概半個鐘 都主動幫我加左幾次水 一啲都唔hea👍🏻

👄總結
不用多說~超級推薦個葡撻啊😭真係勁有驚喜架❤️一定要食啊‼️同埋呢個價錢 食到啲咁高質嘅嘢食真係超值啊😭👍🏻
———
📍Bakehouse (灣仔)
灣仔大王東街14號地舖
#kanteen #kanteen香港 #kanteen灣仔 #kanteen良心幫襯 #kanteen抹茶控 #kanteen_cafe