1K
2019-07-20 88 瀏覽
雪山冰廳開了分店?朋友告知我時,以為只是說深水埗裝修後的店(較早前已試過 - 是一間性價比高的冰廳)原來他說的是長沙灣 - 雪山冰廳。裝潢跟總店差不多,簡潔懷舊設計,加插了小窗,營造了家一般的感覺。熱騰騰的食物都會從小窗從廚房出來。還偷偷看到他們售賣的海南雞一隻隻的掛上,保證製作新鮮嫩滑。長沙灣雪山王壁畫當然唔可以缺少,今次以錦鯉為題,真的像水中的活寶石般閃耀。壁畫真的好漂亮,栩栩如生,不知下一分店又會是什麼呢,有點期待。避風塘生炸脾 - $28金黃色炸脾,加上避風塘炸蒜,令味道更香。雞皮炸到十分鬆脆,雞肉飽滿且嫩滑,加上炸蒜辣辣地,非常惹味。榛子醬西多士 - $28普通西多士就食得多,榛子醬西多士就真係第一次。一切開滿滿的榛子醬便湧出來,食落甜甜地,唔會太膩,加埋糖漿食更加好味,雖然邪惡,但又唔係成日食,食左先算😋。波士頓龍蝦叻沙摻摻 - $98午餐食龍蝦真係好富貴,但以呢個價錢就可以食到波士頓龍蝦真係唔食都對唔住自己。唔好以為平就食唔到好野,尾位有肉就唔需要講,但大大塊蟹鉗肉就真係唔好睇少,肉質彈牙,唔鞋口;叻沙湯底濃郁惹味,絕對是絕配。紅豆冰 - $25無睇錯呢個係紅豆冰,因下單

避風塘生炸脾 - $28
金黃色炸脾,加上避風塘炸蒜,令味道更香。
避風塘生炸脾

榛子醬西多士 - $28
普通西多士就食得多,榛子醬西多士就真係第一次。

榛子醬西多士

波士頓龍蝦叻沙摻摻 - $98

紅豆冰 - $25
無睇錯呢個係紅豆冰,因下單叫了多豆,有7成都係我愛吃的紅豆,而且紅豆食落有口感之餘,紅豆還起沙,真係貨真價實。

樽仔咖啡/奶茶 - $25 (跟餐+$15)
樽仔咖啡/奶茶都是以調好味道後入樽,令其味道不會因融冰而變淡。每一口都原汁原味,飲落茶味香濃而細滑芳香。

避風塘生炸脾
榛子醬西多士