今日難得去到上環做野,作為上海菜粉絲嘅我晏晝路經呢間「醋娘子」已經見好吸引,上網睇發現係良心小店,就決定今晚晚飯就喺到食啦💛 食完係絕對會想翻兜嘅店🤣🤣💗店內環境唔大,我諗平時應該做午市多,佢都好多午市套餐,晚飯時間店唔算多客,反而靜靜地坐得好舒服😌Menu都好多選擇,咩都想食嘅小朋友就問員工有咩好推介,佢哋推薦干鍋系列,所以就揀咗個干鍋雞配小辣第一次食干鍋嘅我哋發現好惹味!用熱鍋上,仲有用火熱住炸雞塊好多,又有大量洋蔥,正之後再嗌咗大路野,麻辣牛𦟌配海蜇都好香!牛𦟌全部大大舊不過海蜇反而無乜味,主要靠個汁~小籠包同上海炒年糕就係我必食嘅兩樣都做得出色!小籠包皮唔算勁薄,但都夠肉汁有咬口炒年糕都好正,量夠又惹味,重點係個年糕煮得剛好,煙韌有口感,最怕啲餐廳煮到爛哂總括嚟講係好出色又抵食嘅上海菜,menu入面有好多菜我都好想試!下次再戰💛

第一次食干鍋嘅我哋發現好惹味!用熱鍋上,仲有用火熱住
炸雞塊好多,又有大量洋蔥,正
干鍋雞

之後再嗌咗大路野,麻辣牛𦟌配海蜇都好香!牛𦟌全部大大舊
不過海蜇反而無乜味,主要靠個汁~

小籠包同上海炒年糕就係我必食嘅
兩樣都做得出色!小籠包皮唔算勁薄,但都夠肉汁有咬口

干鍋雞