去開元朗國就諗住去試下bookmark佐好耐既拉麵店🍜 對面街已經見到依間好日本風既小店~.同普通拉麵店一樣 都係L型吧枱咁 唔算好大間 全部都係以濃厚雞白湯為基底 再有5款湯底可以配搭 可以簡湯麵/沾麵~.▫️翡翠濃湯麵 $88見到人介紹依個係綠色既湯底就好奇想試下😛 原來係菠菜蔬菜湯底 味道濃郁得黎無平時咁油膩 幾清新特別 餘韻會有淡淡雞白湯味 如果想重口味啲 可以自己再加辣醬同芝麻🙈.▫️海老味噌湯麵 $90湯底有櫻花蝦同蝦油調味 飲菠有香濃既海老味 有埋洋葱京葱去吊味 麵身屬於口感偏硬既粗麵 Q彈有嚼勁 如果鐘意軟身既記得同店員講聲先~~ 每碗拉麵都會有味玉紫菜 味玉整得剛好同入味 蛋液濃稠可口😚 最特別嘅地方係普遍嘅豚骨叉燒 換成佐雞脾肉 食落好軟嫩啖啖肉 浸埋個湯食雞味更濃郁🤤 油脂位無平時咁多 相對無咁油膩.雞白湯感覺上無普通拉麵咁油膩 但同時又好可口 兩者比較之下 覺得海老湯味比較濃味 菠菜味就相對下健康清新啲😚 店內仲有賣多款日本梳打 如果唔夠飽仲可以嗌小食~

▫️翡翠濃湯麵 $88
海老味噌湯麵