幸福班戟 📍銅鑼灣新寧道1號利園三期2樓203-205號舖📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 2樓233A號舖啱啱見到我食嘅沙田嗰間執咗😨 沙田同尖沙咀分店都係用紙盒裝 而聽聞銅鑼灣分店就有碟 擺盤靚啲🫢幸福班戟 $84 ▶︎ 賣相: 比起用碟擺盤就點都爭啲 不過樸素都係美🫶🏻 ▶︎ 上臺時間: 沙田分店有透明玻璃 可以見到廚房整梳乎厘嘅過程 order完大概20分鐘就到👌🏻▶︎ 配料: 有一球蜂蜜牛油同一支糖漿 蜂蜜牛油似冰冰涼涼cream嘅感覺 不過就有啲顆粒感🤏🏻 味道上鹹甜皆有 不過吞嗰陣喉嚨會有陣死甜的感覺 糖漿有焦糖感 兩樣嘢同souffle都夾 畢竟係經典組合🤭▶︎ souffle厚度大細: 厚度目測3cm左右 而直徑就差唔多我食指咁長 正常size▶︎ souffle口感: 都算有氣孔同蓬鬆 不過個人覺得可以更鬆軟啲 而且食落有啲偏乾▶︎ souffle 蛋香: 蛋香唔會太濃重 係食食吓蛋香先會出返嚟 都唔錯😋▶︎ souffle甜度: souffle本體唔甜 不過加埋配料之後甜度都係有啲高🤔━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
📍銅鑼灣新寧道1號利園三期2樓203-205號舖

幸福班戟 $84