1K
2017-04-27 1765 瀏覽
週四晚相約幾位朋友食飯,見過呢間私房菜有巨多好評,有魚有肉有海鮮,相當吸引,知道位置唔多,所以預先訂位。預約位置後,餐廳會以whatsapp跟食客溝通,會先了解客人有冇咩特別菜式要求,根據客人口味、預算設計菜單,按人頭收費。我地早兩日已經收到餐廳回覆相關菜式,基本上都好滿意,冇作修改餐廳就喺敬運工業大廈,唔難搵嘅,地鐵站一出見到馬會直行右轉就係。一共有六張大枱,空間感足,裝潢簡單,以木枱木凳為主。當日我地五位就坐埋邊最入嘅枱,好闊落。旁邊坐兩個女仔,心諗兩個人都食到私房菜?事後先知原來佢地嘅餐牌選擇係2人起,人多食又得,人少食都歡迎;而且未有好似我地咁預先選定菜式,亦都可以單點按每個餸收費。我地 (5人份) 當日就食左9款菜,有海鮮、湯、魚、肉、菜、水果,每位四百三十蚊左右,相當豐富。香芒沙律大蝦球 新鮮沙律菜、配大量切粒生果,再加五份蝦球,蝦一食就知係新鮮,因為非常彈牙;炸粉薄薄一層完全唔油膩。蔬果當然都係合格有餘,全部用鮮果非罐頭野,作為頭盤係唔錯嘅菜式略嫌切得有少少太細粒,變相有啲難「畢」黎食。什菌大蜆豆腐湯豆腐湯都好足料,用上好大蜆,爽口冇沙!豆腐都相當滑溜~碗仔都裝到七碗多啲

香芒沙律大蝦球
略嫌切得有少少太細粒,變相有啲難「畢」黎食。

什菌大蜆豆腐湯
豆腐湯都好足料,用上好大蜆,爽口冇沙!豆腐都相當滑溜~碗仔都裝到七碗多啲,夠哂

一配般飲呢個湯都會加有芥菜,餐廳就選用什菌,都唔會搶風頭。不過調味重手左,稍為蓋過蜆肉嘅鮮味。

什菌大蜆豆腐湯

胡椒炒大肉蟹 (可選花雕雞油蛋白蒸/避風塘炒/薑蔥炒/胡椒炒/四川香辣炒)
大肉蟹有多種煮法,即場選擇,我地揀左胡椒炒,平時較少食,好味呀

胡椒味道好香濃,帶好微辣;而且肉蟹非常新鮮,好好肉地,肉質爽口彈牙,入哂味,好正!

有機會再約朋友黎,要加碼,因為個個都鐘意食蟹~

胡椒炒大肉蟹

菊子魚 (東星斑12両)
做法好特別,類似食上海野嘅松子魚,將魚起肉,炸完配上柚子醬汁,我地就未試過咁食。
對於小朋友或者怕吐骨嘅我黎講,呢個係幾唔錯嘅選擇,因為起哂肉,食落啖啖肉,而且配上柚子醬,酸酸甜甜,好清新!
連旁邊嘅魚骨都炸到脆一脆

菊子魚

不過朋友係鐘意食魚,就覺得柚子醬味道突出,變相食唔到魚鮮味,鐘意蒸魚定炸魚,各有喜好。

金絲翡翠鳳尾蝦
用上金勾翅、金華火腿絲、鮮蝦製成,賣相好精緻!

金絲翡翠鳳尾蝦

翅、金華火腿主要令道菜感覺高級啲,份量就唔係話好多。我地一致認為呢度嘅海鮮真係幾新鮮,蝦、蟹、蜆都正。
肉質彈牙,雖然唔會話好驚喜,都屬中上水平。

士多啤梨骨
以前都喺其他餐廳都食過呢道菜,呢度嘅士多啤梨醬唔係好清甜嗰種,反而係比較濃,稠身得黎偏甜。
肉排大大舊,肥肉比例較多,而且煮得有點韌,唔係好咬到。

上湯竹笙浸時蔬
大魚大肉之後黎個清清地嘅上湯浸白菜仔啱哂~白菜仔唔會煮得過腍,竹笙又爽口!

上湯完全唔會鹹,我同男朋友都鐘意呢味~

招牌御膳炒飯

用上牛柳粒、帶子、蝦肉炒過,我自己覺得炒飯幾有驚喜,飯粒分明,調味適中,唔會太多蠔油鹹到死。

牛柳粒切到好細好細炒,雖然都食到有牛味,但唔夠過癮;帶子、蝦肉一貫水準,爽口!作為最後一味主菜,食個炒飯,包保飽肚。
如果唔喜歡炒飯,我見隔離枱食炒麵,賣相唔唔錯。

菠蘿鳥
菠蘿鳥其實就係生果盤,就算佢係生果盤,都係幾有心思嘅果盤 (笑)

將新鮮菠蘿挖空,配上一隻鸚鵡造型,賣相都幾吸引啦

菠蘿、奇異果、青提、士多啤梨、梨全部都係好新鮮,特別係菠蘿,雪到好凍,作為飯後果,相當滿足。

菠蘿鳥

like餐廳fb,share相就有汽水,唔係唔like呀。

汽水

總括黎講,每人四百零蚊就食到咁多款式嘅野食,都幾抵食呀。

私房菜同其他中菜館唔同,慢慢食冇人催,食嘅野精緻啲,菜式特別啲,亦都唔會好似食圍餐咁,嘭嘭聲上菜、扒飯,催催貢。
環境方面一般唔會太大,每晚招呼嘅客人唔會多,廚師更加集中專注煮當晚嘅餸菜。
今次連茶位費$2/位,埋單$2190,捧住個肚走架!
2017-04-26