好耐冇落過銅記搵食,行到赲,又難得近排街上面少咗咁多人,梗係食埋嘢先啦!聞說登龍街已經越來越旺,當然要走過去八吓啦~短短既一條街仔竟然有咁多日本嘢/拉麵店! 喺花多眼亂既情況底下反而入咗相對最唔起眼既金田家門面低調到我以為側邊條樓梯先係佢既入口 「いらっしゃいませ! 」鋪頭細細,大約有20個位左右,有普通枱、有吧枱;因為時間尚早既關係,唔使等位~ 店員帶咗我去吧枱,攞咗張MENU同埋一張落單紙俾我,仲好詳細咁講解三款麵既分別,話佢地既叉燒有兩種,一種脂肪比例重啲,另一種就冇咁重,湯頭亦都唔一樣 (唔記得叫咩部位 XD)鍾意食硬身麵條,我今次既選擇係: 經典叉燒拉麵,正常葱,硬,加溏心蛋嘢食未到,周圍望望,原來佢係日本九州拉麵節既得獎名店之一~!前面隔住塊玻璃可以睇到佢地煮我碗麵麵好快就送咗上來,排得好靚仔,影張相先!!用既碗設計簡簡單單,又不失格調~ 奶白色湯底配上份量適中既拉麵,上面再有幾塊不肥不瘦既叉燒,葱花、我隻蛋、同埋一塊紫菜先飲一口湯,味道濃郁得來又唔會膩,熱辣辣既湯加上粗幼拿捏得恰到好處既麵條食落認真唔錯,叉燒俾得一啲都唔孤寒,而且唔會乾"爭爭",肥瘦剛剛好,口感一絕。自己
聞說登龍街已經越來越旺,當然要走過去八吓啦~

門面低調到我以為側邊條樓梯先係佢既入口

前面隔住塊玻璃可以睇到佢地煮我碗麵
麵好快就送咗上來,排得好靚仔,影張相先!!
經典叉燒拉麵

自己比較鐘意食硬身麵條,下次可以再加一級!
軟硬度為「硬」既麵條
溏心蛋唔係分開上既~ 但係唔會因為湯既熱度令到隻蛋過熟,輕輕咬一口,香濃既金黃色蛋醬就咁流出來,蛋味濃郁,正!!
做緊推廣,食麵送溏心蛋!!!
整體來講非常之正,不論食物質素、服務、環境等等都非常抵讚,絕對值得番轉頭再食過!

2014-10-03
經典叉燒拉麵
軟硬度為「硬」既麵條
做緊推廣,食麵送溏心蛋!!!