一直以來都無咩機會同男朋友拍拖既時候食中菜,原因係好多時食中菜都係一班人食會比較好,因為中菜好多時都分量頗大,如果兩個人拍拖去食,只能叫一兩碟, 不能試太多款嘅菜式。但其實我非常鍾意食中菜,尤其是食海鮮同埋粵菜,相對濃油赤醬既滬菜,或者麻辣香厚既川菜,粵菜更著重食材既鮮味同師傅既功力, 但可惜香港食到正宗同埋靚嘅粵菜嘅地方唔多。不過好好彩 , 朋友介紹我同男朋友仔去呢一間御膳私房菜度試下。 不得了,我諗我會bookmark呢度,做日後嘅飯堂,獎賞自己。由於怕冇位嘅關係,我地一早就book 定檯, 最開心嘅係呢度同出面唔同,有得按人數去選擇,同埋按自己喜歡嘅食材去揀套餐,而且一去到餐廳就有得食。 作為蟹迷嘅我梗係要試下呢度嘅大肉蟹啦。二人套餐既前菜係麻辣手撕雞, 青瓜切成幼絲, 清爽脆身 ,手撕雞充滿麻辣醬香味, 而且雞絲長短不一,非常索汁, 冰冰涼涼嘅口感 ,加埋麻辣香,非常引起食慾。不過我見到隔離枱多啲人嘅關係,佢哋嘅前菜就係一個麻辣拼盤,除咗雞絲仲有其他鹵水,份量唔細咁, 希望下次有機會,同多啲朋友一齊嚟試下啦。黐完前菜跟住出場嘅係什菌豆腐大蜆湯,一睇就覺得吸引,好少地方可以將湯頭

麻辣手撕雞

黐完前菜跟住出場嘅係什菌豆腐大蜆湯,一睇就覺得吸引,好少地方可以將湯頭煲到濃沃嘅奶白色,仲白過牛奶。

是真啲湯底其實應該用咗新鮮魚同大骨煲湯, 加上豆腐同大蜆,個湯鮮味十足,好有屋企嘅味道, 但當然係更加足料,而且雜菌吸收曬湯頭嘅鮮味,足料既程度,我覺得唔只係一個湯,而係一道菜。

雜菌豆腐大蜆湯

可能我影得有啲細,但其實隻蜆係有兩節手指咁大, 蜆肉鮮甜冇沙,真係想嗌多兩碗飲下。

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇, 雖然係最簡單嘅蒜蓉粉絲蒸,但亦都係最能夠帶出鮮味嘅煮法,越係簡單嘅方法,其實更顯用心, 淨係 蒜蓉都已經用咗金銀蒜,即係普通蒜蓉同埋豉油煮過嘅蒜蓉, 蟶子皇非常大隻厚肉,食落啖啖都係汁, 加上粉絲吸曬豉油汁同時蟶子汁嘅香味。

「小二,唔該嚟多兩碗白飯。 」

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

胡椒炒大肉蟹

大肉蟹非常足斤兩,目測起碼斤幾兩斤,因為淨係蟹鉗都大過拳頭, 同埋師傅好細心咁將胡椒打磨到好細,咁樣撈埋薑蔥做芡,帶出肉蟹嘅鮮味,加上走過油嘅關係,鎖住咗蟹既肉汁同水分,乾身得來外脆內juicy,三個字:無得輸。

胡椒炒大肉蟹

如果係西貢食呢碟蟹都起碼二百蚊啦。
除番開呢個套餐其實每人400幾蚊,真係抵到不得了。

淨係蟹鉗都大過我隻手,啖啖都係肉,不得了。

花雕蛋白蒸龍躉球
龍躉球起曬肉,啖啖肉冇骨,魚皮厚身,充滿骨膠原嘅味道,彈性彈性。 除咗鮮甜實肉之外,都冇咩說話好講了,反而我想讚下個蒸蛋白,事關個蛋白用咗上湯同花雕去蒸,滑過豆腐之外,感覺就好似係食緊豆腐花,不過係上湯味嘅豆腐花。 唔係太識形容,口感介乎於飲湯同食豆腐花之間。

細細聲講,我食曬呢個蒸蛋白,冇留到畀男朋友食,哈哈。

金絲翡翠鳳尾蝦

上面嘅金絲其實係用金華火腿燴咗嘅魚翅, 充滿火腿絲既香味, 配上非常之彈牙可口嘅鳳尾蝦,可惜一人只有一隻啦,哈。

雖然配菜好似係簡單嘅節瓜同冬菇,但節瓜清甜,蒸得剛好,冬菇厚身重菇味,夾埋魚翅食又係good good good 。

金絲翡翠鳳尾蝦

其實食到呢個位我已經八成飽,已經非常大滿足, 唔好睇每碟菜嘅份量好似少少哋咁,但原來食落真係可以好飽,仲可以試到每種唔同嘅菜式。

蒜片牛柳粒
我諗係男士嘅 favorite, 蒜片炸到脆卜卜,加上牛肉充滿蒜香,又係一個惹味嘅小菜, 絕對好啱送飯。而每粒牛肉都係mini bite size,, 女士就算飽飽哋都可以食幾粒過下口癮。

蟹油銀芽炒麵
蟹油呀嗚呀, 一嚟就聞到超香嘅味道, 再加上炒得非常之乾身有鑊氣, 真係好難忍口,幾飽都要食埋佢。

芒果布甸
至於甜品就係充滿懷舊味道嘅芒果布甸,梗係要落番少少花奶落去搵番兒時嘅味道啦, 加上大大粒嘅芒果肉,甜品胃被滿足了。

芒果布甸

成張單total九百零蚊,除開每人400幾蚊, 其實同去西貢食海鮮既價錢分別不大,不過質素就高好多。 而且唔使喺西貢俾人劏, 食嘅真係一分錢一分貨,值啦。

2018-04-04
外賣送餐