2017-12-21 109 瀏覽
好耐都無黎soho區飲野,呢度既餐廳其實都有唔少好選擇!今日放工過黎搵食見到係一眾酒吧當中夾住一間有氣氛小餐廳,大廚仲係門口介紹,似乎係新開不久!座位有一邊係梳化,望落地方細細但環境不錯,情侶、三五知己黎食飯飲野氣氛啱曬~wine menu價錢幾抵,$300唔使可以叫一枝酒,係soho區既價錢黎講十分老實~而menu雖然得1頁,但選擇其實都好多,前菜小食睇落都好吸引!不過我地兩個人,想食pizza,於是再叫多一個risotto加一個甜品就夠了!而且我地發現隔離檯食甜品都係食心太軟!首先我地叫Uncle Wyman Pizza/ Mechanical Engineer,因為入面有cajun chicken,係美式有啲辣既雞,配上茄子口感幾特別,烤得好好唔會一pat野,另外pizza餅底係手工做,有爐香亦有咬口,絕對正宗意大利風味!呢個配搭比較少有,唔想食黎食去都係辣肉腸、夏威夷pizza既朋友可以試一試呢個Uncle Wyman!呢度好細心,包括大廚得兩個人打理,但佢地會十分留意我地食完第一道菜先會上第二道菜,仲會提醒你趁熱食~第二道係鵝肝risotto,油香十足!大廚見到我地仲未動手忍

Uncle Wyman Pizza -   Cajun  chicken,  eggplant,,

呢度好細心,包括大廚得兩個人打理,但佢地會十分留意我地食完第一道菜先會上第二道菜,仲會提醒你趁熱食~第二道係鵝肝risotto,油香十足!大廚見到我地仲未動手忍唔住叫我地趁鵝肝最好食既時候就要食!

圍住risotto既係煎鵝肝既油,撈勻啲飯一齊食,充滿鵝肝香味!飯亦有啲咬口,保留意大利米既特色,我鐘意!而家好多地方都遷就香港人食飯要軟熟而over cook意大利米但就浪費左意大利既特色!而鵝肝煎得好好,外面煎得少少焦香,而切開裡面係啱啱熟非常嫩滑!實在難得!自己好耐無整過呢道菜,相個再整返會退步,深知煎鵝肝其實幾難煎熟之餘唔好煎過火,要比個讚👍🏻

黑松露忌廉野菌配鵝肝risotto

同大廚言談期間,佢話佢地最出名既係龍蝦湯,哈哈我地果然無做功課!不過唔遲,立即補上!龍蝦湯呈橘黃色,中間有粒煎帶子,入口龍蝦味十分濃郁!而且飲到有龍蝦膏味既甘香加上忌廉既滑!雖然同之前係歐洲飲到既lobster bisque有所差距,不過咁濃咁鮮味既龍蝦湯實在難得係香港搵到!必試之選!粒帶子又要讚,表面鋪左麵包糠,外脆內軟,切開係啱啱8成熟,煎得好香好靚,係呢個湯既點綴!

龍蝦湯

最後我地亦以招牌心太軟做結尾,裡面流心,好濃既黑朱古力,跟雲尼拿雪糕是絕配!食得出大廚既功架,言談間原來佢來頭唔細,確實一讚👍🏻

心太軟
黑松露忌廉野菌配鵝肝risotto
龍蝦湯
心太軟
  • Lobster  Bisque
  • Mushroom  Risotto  with Truffle  &  Goose  Liver
  • Chocolate  Lava  with  Ice  Cream
  • Uncle  Wyman  Pizza
  • Pizza  Wyman