早幾日,放工在上環約左朋友本來想飲野,但後來佢要OT,就叫我揾地方hea 住先,心諗去starbuck 都要成三十幾蚊杯咖啡啦,到不如搵間野坐低,叫點飯前小食,邊食邊等,行下行下就去左永樂街,朋友話呢間la Postre 水準唔錯,就試下啦·La Postre 裝修好時尚,有點歐陸風情,位於三樓,座位約有三十個左右,等左一陣就坐低左,朋友話要成半粒鐘先到,只好叫杯野飲同一些小食,叫左杯PINEAPPLE MOJITO 同牛肉墨西哥玉米片,一般來講,mojito唔係溝得太甜就係苦到無味,點知呢間野個水吧都算有料到,甜酸度較得剛剛好,飲落仲有一陣清新香味,算係飲個咁多間叫做中等以上的水準,佐食既就有牛肉墨西哥玉米片,你咪以為只係普通街外買番黎nachos再加個牛內碎就算,熱辣辣既肉汁配合脆口玉米片,其實幾惹味,煮師仲加左青椒,咬落去有d 辛辣,幾過癮,配野飲真係無得輸。食左一半又想試埋呢度的推介是拉差炸蠔,個名有d 神秘感,就試下佢,本身平日唔多食蠔,因為怕腥味,但炸物一直係我賣飛佛,等左無耐,六隻新鮮炸蠔送上,是拉差原來係一種醬料,炸蠔好新鮮但唔腥,香脆的表層包著鮮嫰的蠔肉,配以特色醬料

牛肉墨西哥玉米片
是拉差炸蠔
食左一半又想試埋呢度的推介是拉差炸蠔,個名有d 神秘感,就試下佢,本身平日唔多食蠔,因為怕腥味,但炸物一直係我賣飛佛,等左無耐,六隻新鮮炸蠔送上,是拉差原來係一種醬料,炸蠔好新鮮但唔腥,香脆的表層包著鮮嫰的蠔肉,配以特色醬料,真係食指大動,連平日唔多食蠔既我都即刻食多幾隻,咁啱個fd 趕到,唯有同佢分享,忍痛分三隻俾佢,如果唔係我一定食唒,炸物我都算食得多,又新鮮又爽口既,真係唔多,呢間算做得唔錯,個fd 見我食得咁開心,又話要叫個甜品食下,我平日都好少食甜品,就試左佢地的 fig tart ,一直以來都以為無花果只可以用黎㷛湯,原來做甜品一樣一流,個tart 用酥皮層,上面鋪滿無花果塊,仲加左一球雪糕,一冷一熱,水乳交融,清甜的無花果,令人醒神,再加上脆口既tarT 皮,甜得黎唔漏,感覺好滿足。
無花果批
本來仲想encore 食埋主菜,但食左兩個前菜加一個甜品已經飽左,唯有下回分解。間野食物份量好足,門面乾淨企理,絶對適合唔想同人迫又鍾意食脆口野既朋友。埋單時so call 兩個人都係三百幾,係上環區食dinner ,兩個course 加drink 同dessert仲要西班牙特色野 都算抵食。朋友怪我做乜唔等埋佢食喎,咁鬼叫你要ot 咩,唯有講句 man i will be back !

為左証明我真係有幫襯,加入當日的食飯收據,有圖有真相,不要被admin 老屈
真係有幫襯,admin 唔好老屈
題外話/補充資料: 嗱,呢間野暫時都幾隱世,應該唔洗點等位,大家要食就趁早勒。
2015-08-11
牛肉墨西哥玉米片