2024-03-19 144 瀏覽
御膳今次要介紹觀塘工廈入面嘅一間私房菜餐廳叫「御膳」,呢間拎過OpenRice最優秀觀塘區開飯熱店嘅獎,沿途工廈都係無障礙,好啱一班輪椅人士喺呢間餐廳聚會,佢哋仲唔收開瓶費同唔收加一,隨便帶靚酒喺度飲都得添!小食1款(桂花糖蕃茄)(8.5/10)甜甜地帶有桂花味嘅蕃茄,食落有少少爽唔會好淋!避風塘炒大肉蟹一隻(一斤)(小辣)(7.5/10)呢隻大肉蟹真係好大隻,加咗好多炸蒜同呢隻大肉蟹一齊炒,辣辣地好惹味,大肉蟹啖啖肉,肉蟹肉質鮮甜,我仲帶走炸算返屋企,用嚟下次屋企煮餸用!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2隻(8.5/10)呢度聖子皇蒜蓉夠多夠香,唔油膩,蒸得唔會好老,時間啱啱好唔會蒸到似橡筋,夠哂彈牙又掛哂汁,同埋個底嘅粉絲吸哂聖子皇嘅精華,真係好惹味!流沙黃金大海蝦2隻(9.5/10)呢隻黃金大海蝦好彈牙,碟上仲有唔少鹹蛋粒,黃金蝦多數連殼一齊食,如果蝦殼薄身少少就好,咁我就會比滿分!惹味蒜香西班牙豬串骨2支(9/10)呢個西班牙豬串骨咬落肉質好鮮嫩好,免上加入大量炸蒜,非常惹味!招牌脆皮玻璃乳鴿(即叫即燒)1隻(9/10)呢個乳鴿係招牌菜,一定要點嚟食,仲要襯熱食,乳鴿皮超薄超脆,唔會好乾夠ju
御膳

小食1款(桂花糖蕃茄)(8.5/10)
甜甜地帶有桂花味嘅蕃茄,食落有少少爽唔會好淋!

避風塘炒大肉蟹一隻(一斤)(小辣)(7.5/10)

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2隻(8.5/10)

流沙黃金大海蝦2隻(9.5/10)

惹味蒜香西班牙豬串骨2支(9/10)

招牌脆皮玻璃乳鴿(即叫即燒)1隻(9/10)
呢個乳鴿係招牌菜,一定要點嚟食,仲要襯熱食,乳鴿皮超薄超脆,唔會好乾夠juicy,好香口!

上湯浸時菜(9/10)
平時買一斤豆苗煮出嚟得好少份量,呢度豆苗份量都唔少,而且食起上嚟都好夠爽唔會淋哂!

黑毛豬叉燒楊州炒飯(9/10)
呢個黑毛豬叉燒嘅油脂落哂喺炒飯入面,而且叉燒份量都唔少,炒飯嘅飯粒幼長,粒粒分明,入面仲有好爽切粒嘅蝦仁、炒蛋、蔥、生菜等!

甜品(新鮮雲呢拿布丁)(9/10)
呢個雲呢拿布丁好滑,仲加入少少黑芝麻,作為完美嘅最後一道菜,真係好唔錯!

2人總共價錢$988

個人口味總評分:8.78/10

@imperial.hk

地址:觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室

#御膳 #香港美食 #觀塘美食 #觀塘好去處 #工廈美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 流沙黃金大海蝦
  • 招牌脆皮玻璃乳鴿