2020-01-08 163 瀏覽
今日帶文青朋友去南豐紗廠行完,再同佢來呢間「Daily 13」cafe食晚餐,一入門口就被整塊綠草花花牆吸引,裝飾優雅帶點文青風格。環境舒適,仿雲石枱和坐得舒服又夠大的梳化櫈,簡潔不失高雅。而且店舖做緊優惠,可免費升級甜品任食(原價係套餐揀甜品加$38)。晚餐套餐價錢$168-228,有A(前菜/湯)+B(意粉/扒類)+C(甜品)。我地揀左主菜後,A及C的部份可3選2,所以揀前菜及甜品(而家優惠任食甜品)。吉列炸蠔配他他汁,即點即炸好金黃香脆,炸衣夠薄,蠔肉飽滿多汁,蠔味突出而且唔腥,沾他他汁食更滋味。沙律菜用醋汁調味,好清新開胃。脆炸雞翼配香辣蛋黃醬,大大隻雞翼炸得卜卜脆,雞皮脆身唔油膩,雞翼咬落肉汁多,炸得岩岩好,上面個蛋黃醬微辣又惹味,小食必選,旁邊的沙律又可消膩感。金莎朱古力 $38好濃郁朱古力味,香滑可口又夠冰凍,加左金莎朱古力,口感味道都豐富左,仲有原粒金莎,朱古力味爆發。鮮奶抹茶 $32溫暖易入口,抹茶味重,有茶香味帶甘,加鮮奶中和,變得溫和暖胃,微甜亦係其優勢。等主菜時可欣賞下夜景,而且甜品任食,貪食嘅我地,已經點左蛋糕來食,好正好好味,幸好唔太膩,食完主菜,還可再食點

環境舒適,仿雲石枱和坐得舒服又夠大的梳化櫈,簡潔不失高雅。

吉列炸蠔配他他汁

脆炸雞翼配香辣蛋黃醬

金莎朱古力

金莎朱古力 $38

鮮奶抹茶

鮮奶抹茶 $32

等主菜時可欣賞下夜景,而且甜品任食,貪食嘅我地,已經點左蛋糕來食,好正好好味,幸好唔太膩,食完主菜,還可再食點甜品
溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁麵

溫泉蛋三文魚籽明太子忌廉汁扁麵 (套餐$168)
賣相好靚顏色鮮豔,刺開溫泉蛋拌勻的畫面也很誘人,扁麵煮得微彈保留咬口,沾滿creamy醬汁同溫泉蛋好滑溜,明太子微辣帶香,加上三文魚籽爆發鮮味,超好味。

慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉

慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉 (套餐$228)
用慢煮方法令牛面肉更嫩更腍,而且保持更好肉汁,牛肉入口快要化開,唔使點咬就吞到,醬汁有紅酒芳香,亦很夾牛肉味道,薯蓉細滑帶忌廉香。

辣椒絲朱古力蛋糕,比較特別同少有,質感較扎實,但入口溶化,朱古力好rich,幼滑香濃,慢慢有微微辣椒味出來,混和蛋糕甜味,剛好中和,令人食唔停口的蛋糕。

紐紋芝士蛋糕,質感偏軟滑,朱古力與芝士的蛋糕,芝士蛋糕鬆軟,仲旁點曲奇碎增加口感,味道都很好。

三式甜品迷你杯:
紫薯慕絲(前),質感較濃調杰身,紫薯味幾重。
焦糖布丁(右),滑溜香甜,布丁蛋味濃郁。
朱古力慕絲(左),質感較薄,很輕盈的慕絲,朱古力味剛好。

迷你蛋糕拼盤:
柚子乳酪(前),蛋糕味道清淡,配合柚子清香味。
棒子朱古力(右),質感一般,榛子味幾重。
竹炭豆腐(左),豆腐味較淡,蛋糕鬆軟好味。

因為太飽,仲有幾款甜品未食,留下次再來品嚐。總捨環境舒適,服務貼心有禮,食物質素高,價錢吸引,所以會再來,非常滿意的食店。
2020-01-04
吉列炸蠔配他他汁