有邊個會估到喺一棟平平無奇,甚至有啲簡陋嘅工廈頂樓,會有間好寬敞、裝潢可愛又日式嘅cafe?行入呢間冠力工業大廈時,心裡面其實都冇咩好大嘅期望間cafe喺 15樓,但搭𨋢搭到14樓係要行一層樓梯。不過都開始感受到呢間cafe嘅氣氛一上到去,嘩!完全係兩個世界!簡直有世外桃園嘅感覺。入到去發現地方都算幾大,重點係每張檯同坐位嘅空間都夠大夠闊,啲櫈又係梳化櫈,係坐得超自在超舒服。加上呢度係暖色調嘅裝修,成個感覺好似喺屋企咁。食物款式方面其實好多,有飯有鍋物、有串燒有前菜小食,都唔難揀到想食嘅嘢。咁我哋而家開始講嘢食啦!首先打頭陣真係要講吓我覺得嘅必食推介--《左口魚裙邊芥末忌廉沙律》$148我好鍾意食左口魚裙邊,但其實坊間都唔太常見,多數都係壽司又貴一貴,但呢度真係出乎曬我意料地驚喜⋯係原條架!原條!仲要有兩大條!(呢張圖已經係進入忘我境界後食到最尾先醒起要影,大概剩番半條)我夾上手真係一陣嘅震撼,平時我淨係食到一小塊,今日竟然有幸可以成條大啖大啖咁咬😭😭又厚肉又肥美,每一口都係感動嘅味道😭 食完真係滿足到覺得死而無憾😂雖然佢係鹹咗啲,但絕對瑕不掩瑜,可以送沙律菜食嘛~沙律嘅汁係wasab
行入呢間冠力工業大廈時,心裡面其實都冇咩好大嘅期望

一上到去,嘩!完全係兩個世界!簡直有世外桃園嘅感覺。

咁我哋而家開始講嘢食啦!

首先打頭陣真係要講吓我覺得嘅必食推介--
《左口魚裙邊芥末忌廉沙律》$148

左口魚裙邊芥末忌廉沙律
雖然佢係鹹咗啲,但絕對瑕不掩瑜,可以送沙律菜食嘛~

沙律嘅汁係wasabi汁嚟,所以係會有少少微辣,不過食落幾夾幾特別。

菜嘅份量其實都可以多番啲,因為魚鹹可以送,但係我發現好多小食其實都有跟一樣嘅沙律菜伴碟。

之後講講呢個本身期望好高嘅
《原條蒲燒鰻魚炒飯》$148
原條蒲燒鰻魚炒飯

其實望圖見到原條鰻魚真係好吸引,但食落會有啲失望
因為條鰻魚微韌,略乾,唔夠鬆軟,唔夠肥美。所以其實未能滿足到鰻魚控嘅心癮😔
個飯係有味飯嚟,有三色椒粒,又有甜嘅日式醬炒成。

牛油雜菌帶子

《牛油雜菌帶子》$158
其實一望到只諗到一個字:貴!
但係佢都唔差,難得熟帶子係好軟腍一啲都唔韌,又濕潤、帶甜味。
片間有菇,同樣係濕潤唔韌~ 但成個嘅牛油味唔出,唔香。

七味軟殻蟹

《七味軟殻蟹》$82
另一個字:都係貴!
$82 得一隻蟹係真係好貴💔
不過佢都好誇張⋯食落去係爆汁!爆!
個炸皮係鬆化個種,七味粉其實只係喺前面pat醬上面有,不過隻味好似唔太夾軟殻蟹。

燒明太子雞翼

《燒明太子雞翼》$56
呢個時候,我已經冇力再講貴,但係given個環境幾好,而且佢仲有一點特別之處(之後會講),計番可能都有道理嘅⋯
雞翼外略脆,內嫰滑有油~ 餡有啲似ravioli嗰啲餡,啫係鬆鬆散散軟綿咁。帶有bb辣

蜜桃沙冰
《蜜桃沙冰》 $42
講到呢個蜜桃沙冰就好笑,唔知點解佢飲落有陣乳酸味,但偏偏就係冇蜜桃味。
唔係唔好飲,但都唔會特別推薦。

你以為睇到呢度已經介紹曬成間cafe? 你錯啦~
因為講咗咁耐,佢嘅特別之處就係⋯

呢度竟然有售日本美妝產品!
而且款式都唔少下,由爽膚水去到蜜粉都有,仲有啲瘦而嘅gadgets、可愛小公仔賣咁,都真係幾多元化下!

總結,整體嘢食係好食嘅!但係價錢上會偏貴⋯不過睇在小店份上(?),裝修擺賣又咁有心思,空間又闊坐得舒服,約個朋友嚟傾下偈試下佢,其實都可以!
2018-03-22
牛油雜菌帶子