2017-09-09 2025 瀏覽
其實一直都想食呢間拉麵,但總是有長長的人龍,今晚早了點到,7點時未有人排隊,但仍然有幾個客人剛好到,所以大家都等了一陣。但我地食完出黎8點幾就有長長人龍。我點了夏季限定的黑色暴雨拉麵,菜名夠特別,但原來調味也有特色,有黑蒜油、黑芝麻、黑辣椒,集色、香、味於黑色誘惑中。朋友揀了溫和口味的伊台風。其實呢度除了拉麵,仲有撈麵同沾麵,而沾麵更是數量限定,要食就要早點來啦。有埋食法提供,令人食到口味變化的提示。天氣太熱,加上拉麵熱度同火辣,忍唔住要飲凍飲,好爽好解暑。黑色暴雨拉麵 $85,有叉燒、味玉、竹筍、蔥白、魚介粉、紫菜等,好豐富好滿足。原來麵量有選擇,普通份量也超多,比平常的份量,這裡是1.5倍,所以細食既朋友點細d就不怕浪費。叉燒好大塊,有半碗面咁大,而且有兩塊,可以鋪晒成碗面。肉味濃而不膩,煮得軟綿易咬,入口快要化開,而且不太肥。味玉只有半隻,蛋黃半熟好軟滑,也夠入味。我幾喜歡中間的芽菜,經調味有麻油香又惹味。麵質較粗身,有咬感較煙韌,也掛到好多湯汁。湯底濃稠厚身,味道十分重,有黑蒜油的香,又有黑芝麻的香,更有黑辣椒的刺激,辣味慢慢出來,越食越刺激,但又停唔到口,食完有種好爽的感覺。

朋友揀了溫和口味的伊台風。

天氣太熱,加上拉麵熱度同火辣,忍唔住要飲凍飲,好爽好解暑。
黑色暴雨拉麵

味玉只有半隻,蛋黃半熟好軟滑,也夠入味。
我幾喜歡中間的芽菜,經調味有麻油香又惹味。

麵質較粗身,有咬感較煙韌,也掛到好多湯汁。
湯底濃稠厚身,味道十分重,有黑蒜油的香,又有黑芝麻的香,更有黑辣椒的刺激,辣味慢慢出來,越食越刺激,但又停唔到口,食完有種好爽的感覺。魚介粉分次拌勻湯底來食,味道提升,更鮮香濃郁。
伊台風  拉麵

伊台風 拉麵 $88,感覺好健康又滋味的配搭。
飲了少少湯,蕃蒼味超濃厚而不太咸,清甜不膩好爽口。

蕃茄配芝士味道好夾,帶點西日混合菜feel,芝士好惹味香濃,與肉同食好正。

一開始時,店員已好貼心送上橡筋圈,食拉麵時就更方便。
2017-09-07
黑色暴雨拉麵