終於都比我排到法式布甸麵包啦!想食好耐但一直都夾唔到時間嚟排隊,咁啱今日下晝放假,又咁啱三點幾喺附近,就諗住過去碰吓運氣啦。我3:55去到,已經見到條人龍排到去地鐵站出口,法式布甸麵包每日有兩輪,第一輪出爐係4:00,第二輪係7:30,問咗職員姐姐佢話每次出爐賣200個,由於每人最多只可以買四個,所以都係頭50幾個人買到,我好好彩係臨尾嗰幾個✌🏻因為一早知道買其他嘢食係唔使排隊,所以我哋就一個人負責排隊,一個人就入去買Q餅。Q餅之前有同事買過俾我食,因為好好食所以今次就再買。Q餅- 基本上同台灣嘅Q版冇乜分別,唯一分別就係外型,台灣嘅會係扁啲,呢間嘅Q餅就係一個立體嘅圓形,Q餅上面有黑白芝麻,內涵就會有紅豆蓉,麻薯,蛋黃同埋肉鬆。甜度算少甜,好值得讚賞嘅係呢個甜度,食唔到好甜嘅人應該會鍾意。麻薯唔係煙煙韌韌嗰隻,係偏林嘅,我鍾意呢隻麻薯多個煙靭嘅。肉鬆偏小,蛋黃¼粒,但呢個價錢食到呢一個質素,已經超晒班,我覺得仲好食過台灣嘅Q餅。法式布甸麵包- 今次呢一批好似係焗燶咗少少,但食唔到有燶味,只係個皮睇落好深色。剛買嘅時候仲係暖嘅,過咗大概一個鐘返到屋企就即刻試食,喺室溫嘅狀態食,個布甸係
終於都比我排到法式布甸麵包啦!

Q餅之前有同事買過俾我食,因為好好食所以今次就再買。
麻薯唔係煙煙韌韌嗰隻,係偏林嘅,我鍾意呢隻麻薯多個煙靭嘅。
Q餅

剛買嘅時候仲係暖嘅,過咗大概一個鐘返到屋企就即刻試食,喺室溫嘅狀態食,個布甸係好滑好香蛋味同埋奶味,甜度都唔算太甜,個包皮係煙煙韌韌嘅,單食個包係唔好食嘅,但個包加埋啲布甸就好好食。
到第二日喺雪櫃拎出嚟,雪左一晚嘅狀態下,個布甸冇乜分別,但個包皮就好大分別,雪左一晚個包皮變脆左,咁樣反而好食過尋日室溫嘅狀態👍🏻