<阿元來了> 📍堅尼地城喺呢間餐廳你會發現各式各樣嘅食客 — 上班族、一家大細、大學生、老人家。其實佢作為一間米芝蓮推薦餐廳,大可以加價,賺多啲利潤。但餐廳堅持用一個黎民百姓完全負擔得起嘅價錢,提供有質素嘅食物,帶比各式各樣嘅人溫飽。一間餐廳,有呢個心 ❤️,已經好值得大家多多支持。每一次幫襯阿元會叫一碗小魯飯做膽配搭唔同嘅小食。魯肉飯(小碗)($33) — 你無睇錯!香港地仲有33蚊嘅飯 😭 真係窮人恩物。除左價錢相宜之外,食物嘅質素都穩定地高!阿元嘅魯肉汁完完全全係白飯小偷,豬腩肉肥嘟嘟晶瑩剔透,伴隨住滷肉汁拌勻白飯送入口,完全摒棄左卡路里嘅規限,一啖接一啖,完全停唔到口 🤤 食到膩膩地嘅話,試下Dap下塊酸蘿蔔,然後你不自覺地繼續爬飯mode ON。 😮💨💨💨炸花枝丸($35) — 中規中矩冇咩特別,趁熱食幾好食,係好食嘅花枝丸嚟嘅。不過下次都係叫返鹽酥雞 🤭而家街邊好多台式飲料店,成條街都波霸、奶蓋、愛玉、四季春,賣成$4-50一杯 🧐 而阿元提供嘅飲料係舊式糖漿果茶,別有一番風味,加埋餐廳嘅環境,感覺真係去咗台灣夜市一般,好有靈感想唱番首「我愛台妹,台妹愛我🎶
<阿元來了> 📍堅尼地城

每一次幫襯阿元會叫一碗小魯飯做膽配搭唔同嘅小食。

炸花枝丸

而家街邊好多台式飲料店,成條街都波霸、奶蓋、愛玉、四季春,賣成$4-50一杯 🧐 而阿元提供嘅飲料係舊式糖漿果茶,別有一番風味,加埋餐廳嘅環境,感覺真係去咗台灣夜市一般,好有靈感想唱番首「我愛台妹,台妹愛我🎶🎶🎶」🤣 $22 白桃紅茶仲有得加椰果,超鍾意椰果!加分!加分!(個人喜好)

餐廳嘅食嘢環境係比較逼夾嘅,好似喺夜市搵位坐咁款,一張枱𠝹四個單人位。不過餐廳好貼心隔板上會痴滿廣告/告示,避免左獨毒(本人)一丁友去食同對面食客你眼望我眼,面阻阻嘅情況出現。👀
  • 阿元魯肉飯
  • 塩酥雞