喺觀塘番工嘅好處就係四周圍都有好多美食,今日就同同事行咗過嚟阿元來了食午餐,懷緬一下台灣嘅味道🇹🇼 估唔到落大雨都仲有一條排隊嘅人龍,可想而知呢間舖嘅威力都唔小,趕住時間要番公司嘅朋友真係要預早小小出嚟喇。我哋都大約等咗差唔多20分鐘,臨去到門口職員小姐就會拎張點菜單同埋筆俾我哋預早揀選食物,咁到時坐低咗之後就好快有得食啦。 今日我哋得三條友,所以就叫咗兩個魯肉飯+一個台南擔仔粿條+一份鹽酥雞,佢哋兩個都飲香芋珍珠奶茶而我就試咗杯黑糖牛奶珍珠。 魯肉飯一如以往咁好味,拎到埋嚟嘅時候賣相已經好吸引,成個面都有滿滿嘅魯肉碎,我哋share食嘅話都會撈一撈佢,等啲飯同埋肉汁可以平均分佈,啲米好似珍珠米咁,一粒粒口感軟熟,熱辣辣真係好滿足我哋第一次試呢碗台南擔仔粿條,原來粿條嘅質感好似河粉同腸粉嘅朋友咁,白色一塊塊比較濶,拌埋啲肉燥一齊食,另外仲有半隻滷蛋一隻蝦同埋肉丸,呢個味道就普通啲,唔算好突出。鹽酥雞就正喇,炸到啱啱好,卜卜脆,又唔會太油太乾,幾乎次次嚟都會叫呢款小食 至於我杯黑糖牛奶珍珠,我叫咗小冰微糖,味道啱啱好,好重奶味,如果同"名牌"相比,咁當然質素係有一段距離啦,不過喜歡呢度嘅

至於我杯黑糖牛奶珍珠,我叫咗小冰微糖,味道啱啱好,好重奶味,如果同"名牌"相比,咁當然質素係有一段距離啦,不過喜歡呢度嘅人,都唔會對飲品要求太高吧
台南擔仔粿條
魯肉飯