2019-07-11 23 瀏覽
原來別天神已經擴展到北角,離我返part-time地方好近,對上一次食別天神已經係兩年前,所以夜晚放工決定食別天神拉麵。望一望餐牌,發現拉麵嘅價錢同兩年前差唔多,都係$100以下,相當經濟實惠。同日本傳統拉麵店一樣,門口有一部食券機。顧客要先買票,坐低嘅時候再將票交俾師傅。狹窄的通道正正係日本拉麵店嘅特色。由於我早排喺日本食親都係醬油同味增拉麵,今日食清淡啲叫咗豚骨拉麵。別天神採用嘅麵條非常幼身,屬於煙煙韌韌嗰種,伴隨湯底嘅豚骨香味。雖然叉燒比較薄,但勝在肉味濃。最正係性感既糖心蛋,完全無過熟,整體依舊出色。套餐包埋餃子四隻,食完真係好飽好滿足。朋友鍾意濃味既拉麵,所以佢叫左蝦味噌豚骨拉麵。雖然濃味但唔油膩,大量櫻花蝦亦有助減低油膩感。小龍蝦蟹子沙律入面有真.龍蝦肉,而且份量幾多,果然童叟無欺。埋單唔使$200,係香港咁多間拉麵店之中,別天神CP值應該係最高。

狹窄的通道正正係日本拉麵店嘅特色。

豚骨拉麵

套餐包埋餃子四隻,食完真係好飽好滿足。
餃子

蝦味噌豚骨拉麵