2014-10-08 2370 瀏覽
十一假期同best friend去左行城門水塘, 呼吸新鮮空氣 因為多親戚住荃灣, 所以我都成日黎呢區飲茶食飯~ 茶樓去得最多, 比較少試其他餐廳...一早聽過BEANS既大名, 奈何唔會同一班親戚去食, 只有耐心等待機會先試!  今日終於係喇!!!  行完山, 小巴係荃灣落車, 而且都係6點半度, 時間尚早就決定去睇下多唔多人, 幸好2邊門都只有各一張枱等緊, 食下午茶既人又陸續離開, 都係等左5分鐘就可以入去喇! BEANS既裝修都係行簡約風, 不過就有種綠色健康同清新既感覺, 非常適合食早餐! menu上真係有多款all-day breakfast供人選擇, simple, deluxe, egg benedict...etc  當然還有其他主菜好似pasta, pizza, 相對地無早餐咁吸引! 另外仲有2張menu係甜品同飲品, 未開始食飯睇到甜品已經好想食! 有幾款綠茶架啦, 又有waffle蛋糕 礙於我地真係幾肚餓, 最後叫左一個pasta+一個breakfast~ 忌廉汁蟹肉蟹棒意粉, 賣相唔錯, 見到好多蟹棒係面, 不過我就覺得汁唔夠濃好水, 成個意
忌廉汁蟹肉蟹棒意粉
忌廉汁蟹肉蟹棒意粉, 賣相唔錯, 見到好多蟹棒係面, 不過我就覺得汁唔夠濃好水, 成個意粉帶少少咸味, 清清地唔膩, 整體都ok唔會食到好濟!
Deluxe All-day Breakfast
Deluxe All-day Breakfast, 呢個真係我食過all-day以來最超值既! 一開始見到menu有2個full set all-day breakfast, 心諗deluxe應該幾貴下...  點知都係$88, 唔貴得黎仲有齊炒蛋腸仔茄汁豆煙肉包, 重點係連煙三文魚都有!!!
真係好抵食! 見到旁邊幾枱都有叫

比高包熱辣辣好脆, 夾住三文魚食好正! 唯一麻麻既係炒蛋太老, 已經變左一舊舊, 無左滑蛋... 其他磨菇腸仔都係一般, 味道唔會話好咸~
Rose Latte
所有主菜都包一杯普通茶或咖啡, 當然都可以加錢叫特色飲品! 我叫左杯rose latte, 因為知道甜品會食綠茶, 所以飲品就唔飲綠茶類喇...  之前係habitu飲過rose latte, 其實都係latte加左花香甜甜地, 唔會好似coffee咁苦, beans既呢杯同habitu既都幾似, 不過不失~
Motcha red bean smoothie
閏蜜唔飲咖啡既都無咩選擇, 所以最後揀左杯紅豆抺茶冰沙(呢杯飲品真係等左好耐...
), 我覺得綠茶味唔夠濃, 偏淡...  而且飲唔到紅豆, 要到最後差唔多飲晒先可以食到~
食完正餐喇, 終於食甜品喇!!!
  叫左甜品後, 侍應幫我地換上小型木製餐具~
綠茶梳乎厘
綠茶梳乎厘! 見到有人推介呢個, 又咁岩食緊主菜個時見到其他人食, 梳乎厘有咁大個真係幾吸引, 所以我地都試返個先! 有d期望過高添... 略欠綠茶味, 只有表而既綠茶粉, 而且太甜, 仲有見到碗邊有糖粒, 食食下好似食沙糖咁...
濃朱古力流心蛋糕
朱古力流心蛋糕, 一開始睇menu見到流心蛋糕以為係咩新產品, 諗諗下突然醒覺應該係心太軟
因為頭先食左綠茶, 所以心太軟就無叫綠茶揀食朱古力~ 黎到個時見到個蛋糕焗爆左少少, 以為都可以唔流lu, 不過切開都仲有朱古力漿流出黎, 唔錯! 呢個心太軟都算係食過以黎比較比較無咁膩既, 唔會話食到好濟, 不過我唔係好中意食太多朱古力, 都係留返比閏蜜食啦~

係beans坐左都差不多2粒鐘, cafe黎講佢無限時可以慢慢傾慢慢食, 而且座位都算寬敞舒服, 真係幾適合三五知己黎閒話家常! 食物又唔錯收費公道, 侍應態度又唔差, 留下左一個美好的回憶~
題外話/補充資料: 話說我地order既係朱古力流心蛋糕, 點知黎左個綠茶流心蛋糕, 跟住同waiter講黎錯左喎, 叫佢check下單我地order既係咩, 跟住佢check完就話幫我地換, 以為係廚房整錯啦~ 點知埋單發現係寫住綠茶喎, 即係一開始都係落錯既, 可能因為同時叫左個綠茶梳乎厘而搞錯, 不論咩原因都好, 個waiter即刻肯幫我換已經係唔錯的服務態度! 抵讚! :)
2014-10-01
Deluxe All-day Breakfast