2022-12-06 316 瀏覽
之前同屋企人一齊去長洲玩 行到咁上下覺得肚餓 就嚟左呢間放左喺pocket list 好耐嘅島中樹下店吃飯~ 🍭咖喱香煎雞肉便當 $60便當用木盒裝住,好有日系feel~🎐聞落已經有好香嘅咖喱香料味,食落唔係日式咖喱,比較似馬來西亞咖喱(?) 咖喱汁幾惹味同比較辣,食到最後唔夠汁撈飯食🥺欣賞佢哋啲白飯用珍珠米,煮得啱啱好,粒粒飽滿😚美中不足嘅係當日嘅薯仔比較硬,未煮透,如果可以再煮得淋啲就好喇不過整體嚟講,正正常常啦~🍭精選甜品拼盤 $128可以一次過試晒四種甜品,啱晒心大心細、咩都想試嘅我🫣🤣Tiramisu 佢嘅mascarpone cheese幾smooth~ 而咖啡味平衡得好好,唔錯唔錯焦糖吉士布丁 好滑而且有蛋香,唔會太甜✨玄米茶雪糕 食落茶味比較淡焙茶芝士蛋糕 茶味出,口感比較結實,不過個人鐘意軟滑嘅口感多啲🙈📍島中坊研樹下店長洲中學路16號(天后廟空地前)↪️回頭率 70%

🍭咖喱香煎雞肉便當 $60
便當用木盒裝住,好有日系feel~🎐
欣賞佢哋啲白飯用珍珠米,煮得啱啱好,粒粒飽滿😚
不過整體嚟講,正正常常啦~

🍭精選甜品拼盤 $128
可以一次過試晒四種甜品,啱晒心大心細、咩都想試嘅我🫣🤣

焦糖吉士布丁 好滑而且有蛋香,唔會太甜✨

玄米茶雪糕 食落茶味比較淡

📍島中坊研樹下店
長洲中學路16號(天后廟空地前)

↪️回頭率 70%
咖喱香煎雞肉便當