2020-10-11 88 瀏覽
油渣麵係香港平民地道美食,老三絕對係當中嘅表表者,長沙灣新舖係土瓜灣舊舖其中一個老闆娘開,質素當然有保證,懷舊美食愈嚟愈少見,大家要多多支持先至可以保留得到❗️招牌豬油渣麵($38),豬油渣係自家製,即叫即炸,見到外表咁金黃已經好吸引,果然入口好酥脆,完全冇油膉味,蠔油冬菇片炆得好入味,蘿蔔鮮甜冇渣,湯底仲可以自選辣度,叫小辣啱啱好,唔會蓋過本身個湯嘅清甜味,上海粗麵好有咬口,辣菜甫都好好食秘製餃子豬油撈蝦子麵($48),餃子可以雙拼,有鮮肉韮菜同鮮肉椰菜兩款,餃子幾足料飽滿,豬肉同菜嘅比例都啱啱好,口感非常豐富,外皮唔會太厚,豬油撈蝦子麵好香,完全唔會覺得油膩,麵條都好爽口彈牙食完麵唔多夠喉,再嗌咗幾款小食試下,叫炸雙拼($30)就可以試多幾款啦,炸物全部都即叫即炸,新鮮熱辣辣,炸南乳雞翼鹹香惹味,炸黃金墨魚丸食到有墨魚粒粒,口感爽脆炸黃金韮菜角好香口,餡料十足,炸黃金蝦仁棗好重蝦味,質感厚實啖啖肉另外仲叫咗個鹵水豬大腸($12),食落都幾煙韌彈牙,就咁食略嫌鹹咗少少,放落油渣麵食就啱啱好啦

• 招牌油渣麵
  • 秘製餃子撈蝦子麵