2021-06-13 463 瀏覽
呢一間沾麵,可以說是比較早期小小嘅沾麵,開咗咁多年,仍然屹立不倒,一定有佢原因。上幾次經過深水埗,我都特登過嚟呢間餐廳,但係幾次都見好多人排隊所以放棄,今晚放工再比次機會佢,見佢出面得五六個人所以就排隊,排咗大約30分鐘已經有位。入到去好有日本小店嘅味道,只有吧枱,大家可以望到師傅喺度煮麵,店舖面積很細,如果我冇記錯應該得10個位左右,可能呢度因為煮麵嘅關係,店舖安裝左四部冷氣機,入到去好似雪房一樣,而且仲有兩三把風扇喺度運行中。呢度只有一個樓面同兩個廚房 ,應該係一個大師傅和一個師傅仔,師傅仔就準備面上的 topping,如果師傅就係淥麵同埋煮湯。今晚我叫咗個味增沾麵,店舖入邊有一個水杯比你自己裝水,應該係一般嘅過濾水,但,係如果係正式嘅拉麵店舖,應該係凍水。一入座,有一個小食俾你,未到正常,但唔知點解佢用一個不鏽鋼碟,賣相一般。等緊食麵期間,見到呢度嘅沾麵係熱食,另外有一點愕然,因為地道的沾麵應該係凍食,咁樣嘅話可以食到麵嘅爽彈,可能因為要遷就香港人的原因,所以佢就 default 出熱麵,我見到咁嘅情況即刻問師傅可唔可以凍食,師傅話可以,咁樣嘅話梗係轉啦。因為呢間麵嘅湯底係蝦湯,

因為呢間麵嘅湯底係蝦湯,所以一上枱已經有濃烈的蝦味,因為我顧住玩電話,所以冇留意佢加咗啲咩喺上面,但係我估計係蝦油,係個沾汁上,再有一啲蝦乾,湯底無可挑剔。

呢度有叉燒佢係用火槍燒過,誠意十足,因為我見過好多間拉麵店,好多時佢都係就咁將塊叉燒擺喺拉麵上面,沒有將叉燒的味道發揮到極限。

呢度有蛋充滿醬油的香味,完全唔係死鹹嗰隻,有蛋香,而且蛋黃好似啫喱一樣,如果我知道咁好食嘅話我一定另外嗌多一隻。

對比起湯底,呢度嘅麵條我覺得就遜色咗少少,佢嘅掛湯能力一般,同埋麵身比較幼,唔似係沾麵專用嘅麵條,我冇食過呢度嘅拉麵,唔通係用同一隻麵條?

總括來說,呢度嘅沾麵可以話水準之上,而且呢度嘅夥計10分有禮貌,價錢來講CP值都算高,下次有機會我會試埋佢呢度嘅蠔拉麵,聽聞都好出名下。

小食頭盤
味增沾麵