2018-10-17 43 瀏覽
朋友家住荔枝角,帶我去了長沙灣的六十六十火煱。好味超出預期!餐單設計很簡單,好容易就㸃了套餐,有:海鮮併盤+6項自選生料。海鮮包括:肉蟹、鮑魚、蠔仔、鮮魷、貴妃蚌和蟶子皇。每款海鮮都分別用平凡的膠碟或金屬盤盛著,好有家的感覺!餐牌也有指示每款海鮮的烹煮時間,跟住做就OK!各樣海產都非常新鮮,蟶子皇爽囗嫰滑,鮑魚軟滑彈牙,肉蟹更加拍案叫絶!蟹味極之突出,肉質結實多汁,連帶整鍋湯底都鮮甜了!忍不住要問店員海鮮從哪兒來,原來係由流浮山直送。本地貨唔洗雪住坐飛機的確係原汁原味啲!其他生料有:西班牙梅頭肉、美國肥牛、唐生菜、花膠仔、豬肉丸和蜂巢豆腐。豬和牛都香甜,肉質軟稔容易入口。其他的生料就不過不失啦,勝在湯底有點㸃蟹的鮮甜,又加了分!食曬啲餸,仲未完,好戲在後頭。店員將白飯放入湯底拌勻,白飯吸收了湯汁上左啲色。店員好細心咁輕輕撈吓㩒吓啲湯飯,檢查有冇海鮮碎殻。最後,加埋脆米食得!湯飯香濃,有脆有軟口感極佳!令人留下深刻印象!
朋友家住荔枝角,帶我去了長沙灣的六十六十火煱。好味超出預期

!餐牌也有指示每款海鮮的烹煮時間,跟住做就OK

2018-09-10