翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
最近同咗媽媽去咗呢一間好出名嘅蟹舫🦀🦀食咗餐晚飯,原來除咗有海鮮,仲會有涼菜、特色小菜(豬手、雞),啲菜式好高質又有鑊氣😍 我當然叫咗佢哋嘅招牌菜🦀,另外仲會送一份上海醬鴨添。黃金流沙蟹🦀 $588餐廳有五種口味嘅蟹,最出名嘅梗係避風塘味😍,不過我就揀咗黃金流沙蟹😂。原來佢哋嘅黃金流沙唔似一般嘅牛油炒鹹蛋黃咁濕,佢係比較乾爽。鹹蛋黃炒成粒粒碎,一粒粒鋪滿晒喺蟹上。鹹蛋黃黐晒係蟹蓋、蟹肉上,食到好濃郁嘅鹹蛋黃香味,好鍾意呢一個配襯😘。蟹身好多肉,好飽滿,蟹鉗好大隻,食到啖啖肉😜。而且蟹肉炒過後,依然嫩身有鮮味。避風塘豬手 $148本身已經去咗骨,仲有成條骨放咗喺碟上😎。去咗骨,食落去啖啖肉,方便。豬手份量多,豬手外皮香脆,入面淋身。避風塘味好濃,有好多香蒜係豬手外圍,仲幾辣添🌶。不過,佢好惹味,會想食完一啖再接一啖🤤。拍蝦芋頭娃娃 $118除咗有芋頭、蝦同埋娃娃菜,仲有啲芹菜、肉碎,煮咗個湯汁,湯汁幾香芹菜味😘。芋頭有輕輕煎香,同肉碎好夾。上海醬鴨 (送)呢一個係餐廳叫蟹送嘅菜式,比較特別。上海醬鴨原身鴨呈上,有齊鴨髀鴨掌... 味道就比較濃郁,肉質比較硬實,有少少似臘肉醃製感覺,用嚟

黃金流沙蟹🦀 $588
黃金流沙蟹

避風塘豬手 $148
避風塘豬手

拍蝦芋頭娃娃 $118
拍蝦芋頭娃娃

上海醬鴨 (送)
呢一個係餐廳叫蟹送嘅菜式,比較特別。上海醬鴨原身鴨呈上,有齊鴨髀鴨掌... 味道就比較濃郁,肉質比較硬實,有少少似臘肉醃製感覺,用嚟送酒、送飯一流。
上海醬鴨

話梅涼瓜 $68
平時唔係成日見呢個前菜,好重話梅味,佢會喺你食完之後慢慢帶出。涼瓜味道偏酸少少,質感爽口,係一個幾好嘅開胃菜😝。
話梅涼瓜

古早味紅糕 $48
平時都比較少見到呢一款嘅紅糖糕,紅糖糕口感煙韌、彈牙,佢唔會太甜😚,仲有啲紅棗點綴。
古早味紅糕

總括來說,餐廳食物質素好,啲菜式好夠味又有特色😛。餐廳侍應服務都幾好,下次可以再去試埋其他味道😋。
黃金流沙蟹
避風塘豬手