2023-03-10 3105 瀏覽
自從老婆嘅飲食偏向素食之後,小弟就相對地少食咗肉,唔喺唔食,不過喺比往常較少啲而已。咁當然唔同老婆一齊食飯嘅時候,就會乘機放縱啲。講到純鋸扒呢家嘢,印像中呢幾年真喺食少咗好多,而今晚約咗老死食飯,大家都喺食肉獸,所以一齊嘆番餐鋸扒之樂,故此嚟到深水埗呢間西餐廳「Supreme Steak & Grill」聚聚舊。餐廳所處位置離地鐵站好近,同埋小弟話晒晌深水埗大,所以好熟呢區,反而老友搞錯咗福榮街同福華街。入到餐廳,一室水泥牆身同天花,無乜太多花巧裝飾,有種簡約工業風,且地方整潔,再者,樓底高,顯出空間感強,慳番啲豪裝,定價可以更大眾化。牆上掛咗大電視,不停播放餐廳嘅菜式,主要都喺各色扒類。 雖然睇餐廳名主打就喺食扒,不過,睇睇啲餐牌,其實都仲有好多選擇,例如:漢堡、烤雞、意大利麵、特色飯、咖哩、小食、沙律、甜品,以及各式飲品、餐酒……等等。另外,有一系列牛扒套餐,共有7款扒類選擇,定價為$160-$280,正所謂豐儉由人,可以配白飯、意粉、薯條或沙律都得。仲有另一個晚市套餐系列,8款選擇有漢堡、意粉、扒類,而呢個餐嘅特色就喺薯條任食,但就限時90分鐘,如果客人唔太多,夠鐘都唔會趕你走,
。牆上掛咗大電視,不停播放餐廳嘅菜式,主要都喺各色扒類。
,但就限時90分鐘,如果客人唔太多,夠鐘都唔會趕你走,只喺薯條無得再添食。以上各樣主食都會奉送汽水或即磨咖啡,最正喺唔收加一服務費,又可以慳多幾十蚊,我哋就點咗兩份扒,「些牙」嚟食
安格斯級封門柳 $190

封門柳食韓燒時就試過,鋸扒就第一次,所以見到都特別想試試。鋸扒就梗喺要揀五成熟啦,既食到肉質嘅原始味,又唔會生到有血水。200g嘅封門柳估唔到都幾大條,煎封得外層焦香,仲有一條條炭火坑紋,外觀攞足分。切開睇睇,焦脆嘅外層包住嫩紅色嘅柳肉,真喺半點血水都無,師傅煎扒拿捏時間啱啱好,入口肉質非常之軟腍,兼且肉味濃郁,外層有焦脆感,仲帶少少碳火香,沾上黑椒汁,非常之正,絕對喺高質素。
安格斯級肋眼牛扒 $190

另一份就揀肉眼扒,叫得安格斯,質素唔差得去邊,同樣,呢件肉眼亦燒得好靚仔,一條條碳火坑紋絕對可以引起更強食慾。其實,落刀都已感受到嗰份腍滑,入口一樣咁正,肉味香濃,極富肉汁,比起封門柳,佢就有多少少油脂。而薯條喺幼條款式,炸得脆口,甘香而不油膩,可以任食,當然食得更放肆!
即磨咖啡

雖然,汽水配薯條喺最佳拍檔,不過,我哋都想餐後嘆吓咖啡。杯即磨咖啡都幾似模似樣,嗒落又確喺幾唔錯,味道醇香,如果啲鮮奶有加熱到,就更加讚喇。
即磨咖啡
兩件扒嘅質素,試過之後,大家無庸置疑都讚喺高質嘅,價錢亦算親民,可謂性價比高,服務方面都唔錯,店員會主動收拾用餐完畢嘅杯碟。我哋就覺得可以俾多少少沙律菜,拌啲油醋汁,一來好睇啲,二來又可以平衡番食咁多肉,感覺更理想。