星期日同朋友喺銅鑼灣行完街之後,本來想食黃到發金嘅龍門冰室,但實在太多人去懲罰佢哋啦,而我哋又好肚餓,見到隔離有間好似新開嘅車仔黃店,於是就決定去幫襯下!呢間黃店雖然冇隔離龍冰咁多人,但一樣坐滿全場,咁好彩啱啱入去嘅時候有一台人走於是我哋就可以有一張四人枱。入到去見到周圍都好多好多抗爭裝修裝飾,而且店內不斷放着手足必聽嘅歌,令人都坐得特別舒服!同朋友四個人分別嗌咗三碗麵加一碗齋餸(因為友人唔肚餓)。豬大腸豬紅咖喱魷魚 油麵 配咖喱辣加麻辣(少)($40)先講吓個湯底先,我食嘅係豬大腸豬紅咖喱魷魚 油麵 配咖喱辣加麻辣(少)($40)!超級鍾意佢嘅麻辣醬,係果一種啱啱食落口覺得冇乜感覺但啲辣味會慢慢慢慢開始散出嚟。如果你唔係好食得辣嘅話,建議你可以叫個waiter將個麻辣醬另上自己少少少少咁加落去!食到最後個嘴真係辣到腫晒,但真係辣得好好食!!而車仔麵嘅餸亦都好出色,魷魚整得非常入味,食落啲咖喱汁會必晒出嚟,加埋個汁真係錦上添花!豬紅同豬大腸處理得好乾淨,食落唔會冇腥味,滷水味好重好入味,下次黎一定會再嗌!腩汁 有葱 豬紅魷魚豬頸肉 ($30)唯一少少美中不足嘅係個麵底,油麵煮得唔夠耐,

同朋友四個人分別嗌咗三碗麵加一碗齋餸(因為友人唔肚餓)。

豬大腸豬紅咖喱魷魚 油麵 配咖喱辣加麻辣(少)($40)
咖喱辣加麻辣 豬大腸豬紅咖喱魷魚油麵(少)

先講吓個湯底先,我食嘅係豬大腸豬紅咖喱魷魚 油麵 配咖喱辣加麻辣(少)($40)超級鍾意佢嘅麻辣醬,係果一種啱啱食落口覺得冇乜感覺但啲辣味會慢慢慢慢開始散出嚟。如果你唔係好食得辣嘅話,建議你可以叫個waiter將個麻辣醬另上自己少少少少咁加落去!食到最後個嘴真係辣到腫晒,但真係辣得好好食!!

腩汁 有葱 豬紅魷魚豬頸肉 ($30)
腩汁 豬紅魷魚豬頸肉 加葱

唯一少少美中不足嘅係個麵底,油麵煮得唔夠耐,麵質有啲硬,可能太多客人所以淥嘅時間唔長。而朋友食嘅米線都有同一個問題,食落都好硬好生,如果可以煮耐番少少就好啦!當然個面浸耐啲個湯其實都開始軟化啲嘅,所以一樣係咁好食。

腩汁 麻辣(少)豬皮雞中翼咖喱魷魚 米線 ($40)
麻辣(少)腩汁 豬皮雞中翼咖喱魷魚米線

另外其實個Menu亦都有大尊細尊嘅配搭, $40就可以一次過食到好多款餸,啱口味嘅話就真係好抵食啦。

咖喱辣腩汁 有葱 細尊 (豬紅, 蘿蔔, 咖喱魚蛋, 紅腸, 豬皮 油麵) ($40)
咖喱辣腩汁 細尊加葱油麵

下次經過開銅鑼灣都一定會再返嚟呢間黃店車仔麵幫襯!

🦕 by 周 - 為 食 👁
2020-05-23
咖喱辣加麻辣 豬大腸豬紅咖喱魷魚油麵(少)
腩汁 豬紅魷魚豬頸肉 加葱
麻辣(少)腩汁 豬皮雞中翼咖喱魷魚米線