餐廳: 螢雪
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-28 20 瀏覽
今日去銅鑼灣維園參觀花展,  預早訂了附近  瑩雪 日式壽司午餐.餐廳環境好靚, 入門有巨型酒櫃. 餐廳面積闊落, 我們喜歡熱鬧圍坐壽司檯,  既可欣賞師傅手藝, 又方便交流心得. 午市有 Omakase,  也有 Lunch set 多款,  我們選了 11貫  $498 /p.店員奉上清新綠茶,  漬物 ~ 有醃制酸子薑,    小食 ~ 梅貝螺肉.   沙律.豆腐沙律,  翠綠蔬菜, 車厘茄加上 豆腐,  混上沙律醋, 十分開胃.師傅好有經驗, 替大家準備食物.先送上第1貫.    真鯛魚壽司加柚子皮 ~  真鯛肉質細膩緊實, 配柚子皮,  入口清脆甘腴. 2.  墨魚壽司加炒香鳥魚子 ~ 質感爽口微脆,  加上炒香鳥魚子,  味道豐富. 3.  帶子壽司  ~  新鮮帆立貝 配橘柚汁, 肉質厚實具彈性,  鮮甜嫩滑.4.  池魚壽司  ~ 質感爽口鮮甜帶油份, 味道相當甜美.5.  瑩光鱿魚壽司 ~  BB瑩光鱿魚, 有4隻鮮甜軟嫩, 有海水鮮魚香味. 6.  醬油漬鰤魚壽司 ~  魚肉肉質滑溜,  油份甚多, 越吃越滋味. 7.  油甘魚壽司配紫菜 ~ 充滿魚脂香. 爽滑帶微
餐廳環境好靚, 入門有巨型酒櫃.
店員奉上清新綠茶 漬物 ~ 有醃制酸子薑,    小食 ~ 梅貝螺肉.   沙律.
豆腐沙律
師傅好有經驗, 替大家準備食物.
真鯛魚壽司加柚子皮
墨魚壽司加炒香鳥魚子
帶子壽司
池魚壽司
5.  瑩光鱿魚壽司BB瑩光鱿魚, 有4隻鮮甜軟嫩, 有海水鮮魚香味.
瑩光鱿魚壽司
醬油漬鰤魚壽司
7.  油甘魚壽司配紫菜 ~ 充滿魚脂香. 爽滑帶微甜.
油甘魚壽司配紫菜
8.  北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬 ~  橙黃色馬糞海膽,  味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶.
北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬
9.   米糠漬鯖魚壽司 ~ 肉身肥美柔軟, 肉質非常滑溜細緻.
米糠漬鯖魚壽司
10.  拖羅魚壽司  ~   紋理好看肉質甜美, 脂高豐腴, 入口即化, 口感好.
拖羅魚壽司
11.  蒽拖羅蓉手卷  ~  紫菜非常脆口, 拖羅魚肉鮮美, 脂肪分佈好平均, 吃得滿意.
蒽拖羅蓉手卷
茶碗蒸 ~ 櫻花蝦鋪面,  雞蛋滑嫩十足, 內有爽滑冬菇, 栗子多重口感, 濃郁豐富.
茶碗蒸
大蜆面豉湯  ~ 食完壽司 ,  來個味道清甜大蜆面豉湯,  有助我們暖胃.
大蜆面豉湯
餐後甜品  ~  檸檬雪葩,  味道清甜, 清新解膩, 真係好滿足.
檸檬雪葩
精緻的日本刺身壽司,  食材新鮮有質素, 廚師廚藝有水準. 價錢非常合理.
豆腐沙律
真鯛魚壽司加柚子皮