餐廳: 螢雪
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
香港omakase有時好食係好食,料係靚,但烹調方式硬係有少少港味,一味柚子醋、柚子胡椒就好似調左味咁。 今晚驚喜發現呢間餐廳真係有日本師傅風味,每道菜調味獨特,清淡而突出到食材原味。梅貝煮好彈牙入味,雞肉丸令我眼前一亮,加左明太子同雞軟骨好爽口,酸酸甜甜好惹味。煙燻平政魚睇個光澤就知好新鮮,魚肉有彈性魚味濃。備長炭燒金目鯛連魚皮都燒到好香口,炭香味好濃,只係表面有少少熟,仲係好幼嫩。每次食omakase基本上都係期待緊一個好基本嘅組合:大拖羅配紫菜、紫蘇葉,大拖羅魚油爆曬出嚟,最驚喜係加埋蜜糖醃製梅醬都唔會好搶味,主線都係大拖羅嘅甘香,加埋其他清新嘅香味,滿足。煙燻熟成和牛非常出色,煙燻香味好突出,和牛厚度好足,煎到外脆內嫩。 呢個肉味同油香都好高質,媲美鐵板燒嘅和牛主菜。池魚柔軟清甜,雖然麻麻地白身魚,但質感新鮮,難得地覺得幾好食。粒貝有檸檬香,厚實彈牙完全唔腥。魷魚係我食過最爽口嘅魷魚刺身,切成一條條令到口感更加有層次,熟紫海膽令魷魚味道變得香濃。櫻鱒魚食落類似三文魚,用鮮醬油醃製過,比一般三文魚重味,蔥香味做到個平衡。大拖羅柔軟到好似係口入面化開咁,好甘香,難怪有自信一連兩道都
煙燻平政魚睇個光澤就知好新鮮,魚肉有彈性魚味濃。
粒貝有檸檬香,厚實彈牙完全唔腥。
大拖羅柔軟到好似係口入面化開咁,好甘香,難怪有自信一連兩道都用左大拖羅,真係好有水準。
赤海膽如我所料真係今晚mvp,層層疊嘅大堆頭已經令我滿意左一半,最重要當然係夠唔夠新鮮,好開心係百分百鮮甜嘅靚海膽,甜得黎海膽香味都好突出,滑不溜口。
鮑魚切嘅時候見到仲出緊煙,煮到好軟腍幼滑。 連埋海膽一齊食令味道昇華咗好多,海膽嘅甜味同鮑魚嘅幼滑相輔相成,成個組合好完美。 底下嘅鮑魚肝飯好香,如果醋落少啲會更加好,但整體嚟講好好食。
酒漬甜蝦酒味超級濃,一般嚟講太濃酒味會苦到入唔到口,但調味辣辣地,配埋飯一啖放入口,味道啱啱好。
鐵火卷好足料,作為最後菜式一人一件岩岩好。
鱧魚燉湯清甜,鱧魚幾滑。