餐廳: 螢雪
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
一邊食一邊同師傅傾偈食足兩三個鐘除咗食嘢都增加好多美食知識我同女朋友食兩個唔同嘅餐一個係鮨 一個係螢雪由於我哋都想食埋對方d 菜式內容順序混亂,多多包容,但全部都好食ga😋由於食物相太太太多,只能upload 12張, 沒辦法呢~ 鵝肝鴨胸上邊有蜜桃醬鵝肝以為會好肥膩,但食落有蜜桃醬係有少少清新感覺。 幾正鹽釜鮑魚白蘆筍,菜之花,即日本菜心花昆布包住鮑魚鮑魚好香同鮮味😍蘆筍同埋菜心花完全平衡了前菜的肥膩象拔蚌個啫喱係用佢個膽燉湯製成象拔蚌好爽口 加埋個啫喱 加埋一齊好鮮甜蟹肉薄荷葉加咗流心鵪鶉蛋蟹香 加鵪鶉蛋好惹味香草燒龍蝦有種碳燒嘅感覺,肉身爽帶甜,幾好炭燒金木雕 x魚湯x烏魚子炭燒味好重,有燒烤感覺烏魚子令到整道菜更鮮香牡丹蝦加蝦膏加蝦油蝦膏味非常濃郁口感帶軟糯, 味道一層層嘅層次 鮮甜 咸香螢光魷魚飯好味wo~ 仲有蒸熟咗嘅紫海膽魚湯煮椰菜雞卷食完幾c 服赤身醬油漬壽司偏濃 醬油加埋赤身香濃嘅魚味👍🏻 師傅知道我左手食飯買壽司嘅位置都特登向左轉好細心專業海膽壽司淡雪鹽好多鹽好靚,但唔咸。 問咗師傅話係咸度好低的鹽👍🏻 海膽好鮮甜 甜味在吞咗之後慢慢出嚟 留喺個口度,好正
一邊食一邊同師傅傾偈
食足兩三個鐘
除咗食嘢都增加好多美食知識

我同女朋友食兩個唔同嘅餐
一個係鮨 一個係螢雪
由於我哋都想食埋對方d 菜式
內容順序混亂,多多包容,但全部都好食ga😋
由於食物相太太太多,只能upload 12張, 沒辦法呢~

鵝肝鴨胸上邊有蜜桃醬
鵝肝以為會好肥膩,但食落有蜜桃醬係有少少清新感覺。 幾正

鹽釜鮑魚
白蘆筍,菜之花,即日本菜心花
昆布包住鮑魚

加埋一齊好鮮甜

蟹肉薄荷葉加咗流心鵪鶉蛋
蟹香 加鵪鶉蛋好惹味

香草燒龍蝦
有種碳燒嘅感覺,肉身爽帶甜,幾好
炭燒金木雕 x魚湯x烏魚子
炭燒味好重,有燒烤感覺
烏魚子令到整道菜更鮮香

牡丹蝦加蝦膏加蝦油
蝦膏味非常濃郁
口感帶軟糯, 味道一層層嘅層次
鮮甜 咸香

三合一 好平衡 好味道

北海道厚岸蠔
石板燒蠔配白酒蒜蓉汁
一道有d 中式小菜嘅風味菜式 又幾好wo
中間草蘇鐵(蕨菜)好特別。

熟成拖羅味道好濃好爆

後段菜味道開始濃
入口炭燒味好爆 好衝激
之後係洋蔥汁
再來就係魚味
是一個平衡,也是一個美味

松葉蟹麵,
蟹殼提煉醬油
加油蟹殼同白芝麻條仔嘅油,加蟹湯

尾段上一個魚嘅蒸湯,上面係木魚同昆布
淆左魚湯,另外煮豆腐
再用虹吸好似做實驗咁
加埋木魚好昆布味
香甜平衡,飲落好舒服
一半燉一半蒸
食完所有野再食呢個,魚蒸湯個感覺真係好refresh

自家制橙菠蘿sorbet+香草+銅鑼燒
蜜瓜
sorbet 好清香,食完所有野再食呢個,真係好refresh 個感覺魚蒸湯

真係大滿足,除咗食物仲有廚師都好友善
唔介紹同我哋呢d 為食又唔識嘢嘅客人解釋啲菜式
呢間omakase 好啱享受食物同傾偈👍🏻 推薦