2021-07-05 161 瀏覽
最近努力減肥中, 但朋友叫到約食飯, 緊係朋友重要D啦! 仲要係我最愛食的蒸海鮮呢~朋友約食飯先知銅鑼灣都有間緣味小聚, 之前食過旺角個間時就覺係平平地的蒸海鮮之選~最先人人一大碗燉湯, 燉湯好清甜,可能因為有慮眼肉,  而且溫度剛剛好, 熱得來唔會燙嘴, 雞腳燉到入口即融。鮑魚蒸的時間剛剛好, 彈牙又有口感!帶子蒸完旁邊的"海水"好鮮, 一定要飲埋~ 帶子都好鮮甜下~蒸蟶子係我最期待的! 都幾長幾大隻下, 我好滿意洗得好乾淨, 唔怕食到有沙或污糟的內臟, 又唔會洗走晒蟶子的鮮味其他海鮮仲有海蝦, 蠔, 龍躉片同蜆, 都好鮮甜, 而且一直有阿姐服待唔使自己計時好方便食完仲有蒸蔬菜, 食到本身的菜味, 南瓜同粟米都好甜最勁係仲有個八寶飯, 可以自己選8款配料再由廚房幫手蒸, 好特別, 蒸出來的飯好香, 我揀了醬油漬牛利同榨菜梅頭肉呢D濃味的配料, 所以攪拌完後食都覺得好夠味~最後仲有牛肉同蒸包蒸糕點!!牛肉都幾有牛味但我唔敢食太多怕肥豬~蒸包有驚喜! 原來有咁多款式!!!紅棗糕勁濃紅棗味!! 流沙包都有2款, 紫薯包都好少見好特別!  真係食飽又滿足, 抵食之選!

鮑魚蒸的時間剛剛好, 彈牙又有口感!

食完仲有蒸蔬菜, 食到本身的菜味, 南瓜同粟米都好甜

最後仲有牛肉同蒸包蒸糕點!!
牛肉都幾有牛味但我唔敢食太多怕肥豬~
真係食飽又滿足, 抵食之選!
2021-06-17