2015-05-05 2338 瀏覽
有日同2個同事喺Hysan Place 附近site visit完搵地方食晏,想食上海嘢又唔想等位就諗起好耐無食過的南小館, 咁就上去睇下多唔多人啦, 可能有點晏, 完全唔洗等就入咗去前菜有四小拼只係$68, 價格相宜當然份量都係好迷你啦哈哈, 不過如果少人食又想試多幾樣真無唔錯的選擇; 我哋揀咗四喜烤麩/ 冰宮肴肉/ 糖醋排骨/ 花雕白雞 (另外的選擇仲有馬蘭豆腐/涼拌木耳/ 口水川雞/涼拌彩絲)味道OK, 份量除咗個肴肉薄到有點誇張其他都唔錯另外叫咗排骨擔擔麵個麵嘅湯底好味, 微辣有D麻醬香味, 豬排炸得香同好乾身唔會油, 份量最大算係呢個麵包點類我哋就叫左小籠包、腌篤鮮燒賣、蝦肉麻醬抄手小籠包皮薄有彈性, 包入面多汁夠熱, 好食腌篤鮮燒賣就有點強差人意, 個皮還好, 入面其實基本上只係過煮得過腍的糯米, 另外加了極微量的筍同肉粒, 而且係無味的, 實在找不到任何腌篤鮮的踪影, 要知道腌篤鮮好食在個湯的鮮味, 用糯米代替筍和肉也至少應撈點腌篤鮮的湯吧我哋想試新嘢所以無叫紅油抄手叫咗蝦肉麻醬抄手, 抄手其實無問題, 只係餡應該同紅油抄手share用所以就返紅油抄手濃味所以偏淡, 而同

南小館四小拼- 四喜烤麩/ 冰宮肴肉/ 糖醋排骨/ 花雕白雞
味道OK, 份量除咗個肴肉薄到有點誇張其他都唔錯

另外叫咗排骨擔擔麵
排骨擔擔麵

包點類我哋就叫左小籠包、腌篤鮮燒賣、蝦肉麻醬抄手
鮮肉小籠包
小籠包皮薄有彈性, 包入面多汁夠熱, 好食
腌篤鮮燒賣
蝦肉麻醬抄手
我哋想試新嘢所以無叫紅油抄手叫咗蝦肉麻醬抄手, 抄手其實無問題, 只係餡應該同紅油抄手share用所以就返紅油抄手濃味所以偏淡, 而同時個麻醬味道亦偏淡, 所以加埋有點格格不入無乜味, 如果叫返紅油應該開胃好多

甜品叫咗甜甜拼(貪吃嘅我基本上有拼盤都會叫 =P), 可以選2款奶凍及2款榚點; 下面的是茉莉花茶涷及杏仁白玉凍; 桂花蜜拉糕及椰香紅棗糕
南小館甜甜拼: 茉莉花茶涷及杏仁白玉凍; 桂花蜜拉糕及椰香紅棗糕
甜品一貫水準, 2個奶凍都好香好滑, 推介茉莉花茶涷*v*, 2款糕點不太甜, 口感煙煙韌韌

總括嚟講南小館以前食過很多次, 喜歡的是佢嘅食物都是細細碟價錢唔貴真係好吸引, 而且店面裝修乾淨光猛, 地方大坐得舒服, 今次食覺得水準好似跌咗D, 希望係咁啱啦, 因為人少少想食中菜的選擇真係唔多, 希望下次再食回復水準啦!
2015-04-29
排骨擔擔麵