早幾日朋友仔生日, 話好耐冇去日本好想食餐好食嘅日本嘢, 咁我就推介左同佢一齊去食玄鮨🤣, 依間餐廳本身舊店係位於中環而家搬咗去銅鑼灣環境一樣舒適🥰******************************- 刺身餐 Sashimi set lunch $480- 和風餐 Teishoku $340******************************位於銅鑼灣開平道Cubus既 玄鮨係一間米芝連級別既餐廳, 從港鐵站F1出口行5分鐘路程左右,就會到達旺中帶點靜既利園, 實在係不失方便🤪一入門口就見到玄鮨連續五年係米芝蓮嘅推介果然實力非凡, 午餐價錢大概就$340~560而我就叫左個刺身餐, 朋友就想食和風餐🤪 兩個餐同樣配前菜, 白飯及甜品首先, 前菜係太空粟米同埋薯蓉太空粟米一放入口咬第一啖就感覺到佢嘅執噴出嚟而且甜味好豐富😍 完全同平時食開嘅粟米唔同🌽薯蓉比較簡單不過一樣好幼滑– 刺身餐 一上到碟見到咁美味嘅刺身即刻心心眼😍刺身分別有金木叼, 銀雪魚刺身, 牡丹蝦 , 縞縿, 黑鯥魚, 活帆立貝, 中吞拿魚刺身通常我習慣食法都係淡味開始食到濃味😋, 而令我最深刻嘅就係牡丹

- 刺身餐 Sashimi set lunch $480
- 和風餐 Teishoku $340

午餐價錢大概就$340~560
而我就叫左個刺身餐, 朋友就想食和風餐🤪
兩個餐同樣配前菜, 白飯及甜品

首先, 前菜係太空粟米同埋薯蓉
薯蓉比較簡單不過一樣好幼滑

刺身餐 一上到碟見到咁美味嘅刺身即刻心心眼😍
通常我習慣食法都係淡味開始食到濃味😋, 而令我最深刻嘅就係牡丹蝦同埋縞縿, 牡丹蝦食得出非常鮮甜質素絕對不差於響日本刺身市場食,
另外有深海池魚王之稱既縞縿係我其中一款最喜歡食嘅刺身, 因為質素高嘅縞縿油脂豐富肉質爽口 一個字 正! 😋😋

– 和風餐 和風餐同樣配一款小型刺身,
但最特別嘅就係佢哋嘅豚角煮🐷, 雖然豚肉份量並不算多, 但肉質淋而入味😍, 主導入口即溶嘅境界真係高😍, 我朋友將豚角煮🐷嘅汁到咗落白飯入面唔使幾分鐘就食晒成碗飯😂

另外仲有燒銀雪魚, 師傅將銀雪魚燒得火喉岩岩好, 魚既肉質相當嫩滑😍

最後呈上芝麻味雪糕夾餅🍨😍, 為依一餐質素頂級嘅日本餐作出一個完美嘅收尾😋

整體黎講 玄鮨 係一間非常有實力既米芝連星級日本餐廳, 聽講仲有神秘menu 下次要試下😏🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️🤪

好食分數: 9分

🍽 玄鮨 (銅鑼灣)
🗺 銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
🕰 12:00 - 14:30 ~ 18:00 - 22:30