2022-10-24 911 瀏覽
自從疫情舒緩後,今日同男朋友一早book左位任飲任食羊腩煲,佢朋友喺附近做完運動join賣。一開頭第一round就開始食羊腩煲,有位女士好細心咁攞咗個煲過嚟同我哋講計小心黐底,我見嗰位女士着便服,我稱呼她為老闆娘。第一彎個羊腩煲比較煙煙韌韌,我哋慢慢開始食,個味道都唔錯,出邊有啲腐乳醬同打邊爐嘅配料豉油任攞嘅。仲有個雪櫃,有汽水同紅白酒啤酒,我同男朋友一開始都選擇左飲白酒。飲落去個味道都正正常入口味道唔錯。我哋食第一round食到差唔多,有位職員主動通知話有其他枱嘅食客表示羊腩唔夠淋,主動建議會再蚊林啲,問我哋意見。我哋表示可以再林啲,個感覺覺得呢間舖頭都幾親切,會主動詢問食客意見後來先知嗰位職員係老闆對呢間食肆印象良好我哋食緊第一彎羊腩嗰陣時,就出咗熱騰騰免費嘅每人一隻大閘蟹,雖然隻蟹個size係比較細,但係裏面嗰啲膏係有鴛鴦膏,一打開隻蟹裏面全部都係紅色高,有少少白色嘅膏,味道香濃黏口一路食,一路飲,起碼飲咗幾杯白酒,之後開始轉飲紅酒,食羊腩煲到order咗幾round,大概食咗一個鐘頭羊腩煲之後,我哋就開始叫打邊爐嘅配料用羊腩煲去打。一開頭叫咗少少膳片,同埋龍躉片。嗰膳片上到枱我
羊腩煲
紅白酒
後來先知嗰位職員係老闆對呢間食肆印象良好
大閘蟹
白膳,龍躉片
一開頭叫咗少少膳片,同埋龍躉片。嗰膳片上到枱我同男朋友都覺得超大塊,同我哋去街市買膳嘅切法一樣,又厚又肥大
而且食落真係好新鮮,估唔到有bonus。至於個龍躉片就正正常常size同埋味道都可以。
白膳
因為我哋都係比較鍾意食魚,所以都encore左幾次膳片,覺得食咗咁多膳片簡直值回票價。
肥牛
因為其實我哋今日主力係過嚟食羊腩,所以打邊爐我哋嗰邊都冇嗌到太多款,只係叫咗魚同牛肉必食嘅食材,個牛肉就中規中矩
椰汁桂花糕
最後我哋食飽咗,都差唔多食咗兩個幾鐘頭,一路吹水一路食嘢一路飲酒不知不覺都差唔多時間。最後呢度原來有甜品糕點,老闆娘極力推介師傅自己做的,咁我哋就一於試吓啦。糕點個底部係椰汁味白色頂部係桂花杞子,食落去真係煙煙韌韌好彈牙,個椰汁味香濃,我哋三個人總共最後好飽嘅情況下都食咗每人五六
我哋喺7:30前買單食咗兩個半鐘每人三百零蚊咦食物嘅質素同埋待客親切,我哋應該會再過嚟食
2022-10-23
羊腩煲