餐廳: 螢雪
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-08-22 738 瀏覽
出糧日有咩做?梗係食好嘢啦,朋友約埋我今日嚟幫襯銅鑼灣螢雪,裝修風格都係偏向日本風,簡潔,座位寛敞舒適,餐桌和餐具均乾淨衛生,招呼亦親切有禮,前菜 - 免治雞肉粒&櫻煮八爪魚師傅提醒我們要先食慢煮八爪魚,八爪魚下面墊咗啲海帶,八爪魚鹹鹹甜甜,口感好彈牙,免治雞肉粒個餡有明太子餡,惹味得來不會過鹹,旬之刺身二點,鮫鰈魚&炭燒劍魚腩,鮫鰈魚背脊位薄切,個醬係魚肝做成嘅醬,最底嘅係豆腐雪糕,肝醬同雪糕帶出咗鮫鰈魚刺身嘅鮮味,炭燒劍魚腩刺身炭烤香味濃郁,內裡魚油爆發,呢個做得好出色,脆紫菜包南高梅梅醬&拖羅脆紫菜包住拖羅,配有南高梅梅醬&紫蘇葉,包之前,師傅會拍一拍個紫蘇葉,令到啲味道更加出,同埋會烤一烤塊紫菜令到塊紫菜更加香脆,南高梅梅醬就用蜜糖醃過,紫蘇葉嘅香味,同南高梅醬嘅酸甜,配合拖羅嘅魚油香,同紫菜嘅脆口,味道同口感都超豐富 ,熟成和牛煙燻和牛,和牛熟成咗24日,有圖有真相,外脆內粉嫰,除了和牛的香味外,還有煙燻的香味,和牛一口咬下去,油脂豐富爆發,漬物,食到咁上下,師傅會俾d漬物我地清一清口腔,手握壽司5件北海道帆立貝&墨魚配北海道赤海膽北海道帆立貝上面搽咗啲橘柚汁,口感滑嫩,橘柚
免治雞肉粒&慢煮八爪魚
前菜 - 免治雞肉粒&櫻煮八爪魚
慢煮八爪魚
免治雞肉粒
免治雞肉粒個餡有明太子餡,惹味得來不會過鹹,
鮫鰈魚&炭燒劍魚腩
旬之刺身二點,鮫鰈魚&炭燒劍魚腩,
炭燒劍魚腩刺身炭烤香味濃郁,內裡魚油爆發,呢個做得好出色,
熟成和牛[24日]
煙燻和牛,和牛熟成咗24日,
漬物
漬物,食到咁上下,師傅會俾d漬物我地清一清口腔,

手握壽司5件
北海道帆立貝&墨魚配北海道赤海膽
北海道帆立貝上面搽咗啲橘柚汁,口感滑嫩,橘柚汁味道淡,不會搶去帆立貝的鮮味,
墨魚配北海道赤海膽的墨魚非常厚切,赤海膽份量亦很多,味道甘甜,
池魚
池魚掃咗薄豉油,魚肉彈牙,
池魚
魚油不會太over,豉油不會搶味,剛好帶起了池魚的鮮味,
赤身醬油漬
赤身醬油漬上面嘅係黃芥辣,味道不搶,
赤身醬油漬
是醬油漬,但味道不會過鹹,赤身雖然含脂量少,但較有咬口,
深海池魚
刨咗少少柚子皮喺上面,柚子皮好香,
深海池魚
搽咗豉油,油脂較豐富,質感較滑,
大拖羅
炭燒大拖羅,炭燒味香濃,燒出豐富嘅魚油,好香魚油香味,
紫海膽&赤鮑魚
師傅會提示我們先食灑有淡雪鹽嘅海膽再食鮑魚,
紫海膽
海膽份量多,淡雪鹽是米鹽,除了可以裝飾外,還可帶出赤海膽的鮮甜,
赤鮑魚
赤鮑魚,鮑魚肝醬拌飯,上面係蒸熟咗嘅紫海膽,
鮑魚肉彈牙,厚切大塊,紫海膽味濃,配鮑魚肝醬拌飯剛剛好,
拖羅手捲
包有紫蘇葉和拖羅蓉,混有生蛋黃,令到整個口感更加滑,
鱧魚唇菜冬瓜湯&日本蜜瓜配椰子雪糕
湯是禮魚唇菜冬瓜湯,是清湯,禮魚即是門鱔,而唇菜滑捋捋的口感好特別,平時香港沒有食過這種口感的菜,
甜品是日本蜜瓜配椰子雪糕,蜜瓜很清甜,椰子雪糕有濃郁椰子味又不會過甜,
為今晚這頓晚飯畫上一個完美的句號。

總結:餐廳裝修雅緻,食材新鮮又高質,師傅亦處理得宜,很適合情侶拍拖食飯或朋友聚會聊天。
免治雞肉粒&慢煮八爪魚
慢煮八爪魚