2019-08-10 126 瀏覽
今日約左朋友係銅鑼灣傾啲野,咁就諗住揀間有氣氛嘅餐廳去傾啦。Cafe Zense餐廳既氣氛不俗,有室外露台嘅位置,秋天嘅天氣坐應該幾舒服。另外,店員亦都好快遞上餐牌俾我哋,服務都算唔錯。我哋叫咗一個ZENSE雜錦拼盤,一個脆炸魷魚圈,一個泰式冬陰公大蝦意大利麵 同埋一個芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁面。ZENSE雜錦拼盤份量都幾大,入面有招牌薯條,香草蜜燒雞翼,蜜糖芥末雞柳串,仲有紐倫堡腸同埋沙律。雞翼同雞柳燒得幾脆,入面肉汁豐富,十分好吃。紐倫堡腸一啲都唔乾身,另外薯條炸得幾脆,唔錯。脆炸魷魚圈做得十分出色,魷魚圈炸得非常鬆脆,魷魚咬落亦都彈牙。個人就好鐘意佢個是拉差蛋黃醬(Sirracha Mayonnaise),醬汁食落帶少少辣,除左同炸物好夾之外,亦都特別醒胃。主食方面,個人好喜歡佢個芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁面。餐廳先把芥末籽打碎,再混入醬汁當中,令意粉食落更有口感。醬汁既濃度亦都控制得很好,唔會好稀,可以成功依附係每條意大利面既表面。另外,意大利面既硬度亦都控制得唔錯,意大利面咬落有口感,亦唔會有過硬同埋未熟既情況出現。泰式冬陰公大蝦意大利面好香冬陰公味,辣得來都仲可以接受,大

ZENSE雜錦拼盤

脆炸魷魚圈

芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁面

泰式冬陰公大蝦意大利面好香冬陰公味,辣得來都仲可以接受,大蝦爽口彈牙,意粉食落回味無窮。
泰式冬陰公大蝦意大利麵

嘢飲方面,芝麻豆腐沙冰嘅豆腐味突出,同芝麻都好夾,沙冰個口感又豐富,可以當甜品咁食。
芝麻豆腐smoothie
ZENSE雜錦拼盤