101手工涮涮鍋 🍷天氣涼返少少又想打邊爐了🥹 好難得係銅鑼灣呢啲旺區搵到間冇時限嘅任食邊爐,咁就唔洗一坐低就趕頭趕命咁倒曬啲食物落窩😎任食美國安格斯Prime Grade牛頸脊套餐 ✔️前菜|/ 手工蒜泥口水手撕雞 微辣/ 秘製麻辣木耳/兩款都係開胃之選,最適合等齊人開爐時過下口癮先😛主菜|/ 冬瓜卜卜蜆海鮮鍋/接近有20款唔同組合嘅湯底,店員推薦最多人揀嘅卜卜蜆湯底,都好合理嘅,始終一樣價錢但係有埋海鮮!🤩放滿好多紅棗同松蟲花,感覺非常養生🫀一開始仲諗緊點解啲卜卜蜆可以放得咁整齊🧐 之後烚下烚下先知原來鍋嘅中央放左冬瓜盅,因為卜卜蜆份量太多,幾乎覆蓋左成個冬瓜🙈肉類|/ 手切美國安格斯Prime Grade 牛頸脊/採用雙飛切法,每塊都係完整冇斷裂嘅,厚度又適中,色澤紅潤,牛味同口感都好好😬101特選手工火鍋拼盤|/ 墨魚汁烏結糖/ 太極冬菇/ 黑松露蟹子海鮮軍艦/ 三重芝士鮮製蝦丸/4款食材都係以蝦滑同墨魚滑為主打🦐🦑 仲以為點解會放粒糖落去打邊爐,點知原來係長方形嘅墨魚滑◼️ 中間仲食到墨魚粒,口感豐富;大大粒嘅冬菇,同時釀左黑白墨魚滑☯️;而鹹香嘅芝心蝦丸都好出色🧀手工即炸嘅|/響
101手工涮涮鍋 🍷

任食美國安格斯Prime Grade牛頸脊套餐 ✔️

前菜|
/ 手工蒜泥口水手撕雞 微辣/ 秘製麻辣木耳/

手工蒜泥口水手撕雞 微辣秘製麻辣木耳

兩款都係開胃之選,最適合等齊人開爐時過下口癮先😛

主菜|

墨魚汁烏結糖 太極冬菇

手工即炸嘅|
/響鈴卷/ 海苔鹹蛋黃魚皮/

手工即炸響鈴卷海苔鹹蛋黃魚皮

即叫即炸,非常香脆☄️ 店員上菜時仲好貼心咁幫我地將大大條嘅響鈴一分為二🔪

而用電話自己落單嘅幾十款配料係任食嘅,部分食材仲要係台灣直送🛩

台中福茂貢丸

台中福茂貢丸大粒過乒乓波🏓 不過配料嘅份量幾搞笑😂 兩個人寫1️⃣份,但唔知點解每款都係上3件😵‍💫 如果可以按人數上就可以慳返啲quota試多幾款了~

/盆栽珍珠奶茶/🧋
盆栽珍珠奶茶

/柑桔檸檬水果冰茶/ 🍋
柑桔檸檬水果冰茶

去食任食火鍋都預咗飲品係無限追加,但係呢度並冇提供普通嘅罐裝或者紙包飲品,而係平時係街買一杯都要幾十蚊嘅台式手搖飲品同埋紅白酒!

呢個價錢唔限時望維港夜景任食任飲,食物同飲品都好高質有心思,真係好抵😎 (有少少擔心佢會做唔住😂) 不過眼闊肚窄食左2 round已經飽曬,細食嘅可能會覺得唔夠抵🤔 見餐廳個lunch set都係$60左右,下次可能再試😆
手工蒜泥口水手撕雞 微辣秘製麻辣木耳
冬瓜卜卜蜆海鮮鍋