Auntie AYI @wellwellwell

2023-06-02 2036 瀏覽
-Happy Friday 想食得好啲,因為office近金鐘,所以去左Pacific Place 食。在香港芸芸的商場,Pacific Place係我最鐘意既商場之一,有design得黎,唔會好似K11 musea 咁浮誇。而今日就去左呢間中餐Auntie AYI。-食物:午餐有set,大約200內,加埋一$250左右。午餐set係一個點心加一個主食同飯或面。選擇都多,點心有蝦餃燒賣,手撕雞,黑松露素餃;主食有排骨煲,炆牛腩,雞煲,酸菜魚。終於講到食物質素。首先,個北海道帶子燒賣食唔出有帶子的味道,食到硬硬地一粒,口感更似普通街邊的豬肉燒賣。個蝦餃蝦仁唔夠彈牙而且冇蝦的鮮味。手撕雞的粉皮薄得黎冇口感,而且唔夠麻辣味。主食的牛腩算係最好食,其他都好唔掂,雞煲得幾粒肉食,仲要每粒都好細。咕嚕肉的肉好薄,一定唔係用脢頭肉整,基本上只食到炸粉。另外,本身係因為想食酸菜魚所以先入黎。落單的時候都仲有,到食左二十分鐘,碗麵都食埋,我提佢仲有個酸菜魚未黎先同我講冇,叫我地轉咕嚕肉。最神奇的係,碟咕嚕肉即刻就放左上黎(即係整定)。-環境:佢地點好方便,金鐘地鐵一入Pacific Place的第一間,
-環境:佢地點好方便,金鐘地鐵一入Pacific Place的第一間,在la vache! 對面。裝修好靚,座位都舒服寬闊,走modern 路線,似mott 32。
-總結:黎得食都唔介意俾貴啲,但佢好明顯將貨就價,將每碟的食材同用料減少,咁樣只會做壞自己品牌。食物好多都似乎係事先整好再番熱,所以冇咩味道。
2023-06-02