食完飯就梗係要食甜品,呢一餐先會變得完美。講到港式甜品,過往嘅甜品店就推出唔少人氣嘅經典配搭,而我最鍾意嘅就係龍眼椰果冰。本以為呢個味道已經成為集體回憶,但聰哥聰嫂喺灣仔開設聰。C Dessert,讓我哋嘅味蕾能夠再次品嘗久違嘅美味。龍眼椰果冰用咗好多嚟自泰國嘅新鮮龍眼打成,所以味道非常清甜,係消暑解渴嘅一流選擇。另外,加上椰果同西米,增加整體嘅口感,絕對係保持住昔日嘅味道。士多啤梨豆腐花龍眼椰果冰以外,士多啤梨豆腐花係聰。C Dessert嘅另一經典名物。滑溜嘅豆腐花上面鋪滿由新鮮士多啤梨調製而成嘅士多啤梨醬,食落嘅感覺好似士多啤梨嘅乳酪雪糕,加埋豆腐花一齊食,推上另一層次。芒芒麗莎芒果絕對係港式甜品嘅常客,所以喺聰。C Dessert又點少得芒果系列呢?其中芒芒麗莎就係我哋嘅心水推介,以芒果蓉作基底,加上芒果果肉、西米、椰果、芒果冰等,味蕾喺芒果嘅鮮甜同冰涼口感下,達到飛起嘅感覺。椰汁椰果西米露以為聰。C Dessert只係以新興嘅港式甜品作招徠?其實呢度仲有唔少傳統嘅糖水、燉品架!由於之前嘅甜品選擇都係加入咗水果,所以我哋叫咗一碗相對單調嘅椰汁椰果西米露,喺無水果嘅襯托下,反而能

龍眼椰果冰

士多啤梨豆腐花

芒芒麗莎

椰汁椰果西米露
以為聰。C Dessert只係以新興嘅港式甜品作招徠?其實呢度仲有唔少傳統嘅糖水、燉品架!由於之前嘅甜品選擇都係加入咗水果,所以我哋叫咗一碗相對單調嘅椰汁椰果西米露,喺無水果嘅襯托下,反而能夠品嚐到西米露嘅功夫呢!西米軟滑、椰汁香濃、椰果口感,簡單得嚟又會有驚喜。

2024-04-15