2012-12-03 60 瀏覽
呢排因為趕Christmas既工作,晚晚OT到成10點鐘,呢個鐘數平時已經冇咩野好食架喇,琴晚我同同事May去左公司附近既2+2cafe 食左宵夜buffet,當獎勵下自己。雖然琴晚比較凍同埋落雨,但都不乏捧場客,去到都要等位,佢要10點先可以入去,我個肚已經打緊鼓喇,如果佢可以俾我早d食就好喇。入到去梗係急不及待睇下有d咩野食啦,今期做緊蛇宴wor,good,岩哂天氣凍可以暖胃。我首先去拎左蛇羹,個服務員態度好好,我同佢講話要一碗,佢就即刻俾我,又同我傾下計,話冬天最岩食蛇,仲教我落d蔥落去會香d,仲話好滋補既,搞到我同阿May都每人食左2碗,佢既味道唔算好濃,反而我地鍾意清淡d既蛇羹。除左蛇宴之外,原來仲可以打邊爐,我入左去冇幾耐有個侍應問我地要咩湯底,有冬陰公同清湯,我地揀左個清湯,因為我唔食得辣。每枱一個。出去睇下有d咩配料先,有好多海鮮同菜可以選擇,我地樣樣拎d,有青口、海蝦、魷魚、蟹腳呀咁,都好新鮮。但打打下邊爐發覺個鍋好慢,等左好耐d野都未滾,叫左侍應換個鍋俾我地,佢都好快咁換左。我見有好多人係度等生蠔,因為原來生蠔係任食既,我本身就唔係好食生野既,但阿May食完就話好厚

蛇羹
雜錦海鮮火鍋
我見有好多人係度等生蠔,因為原來生蠔係任食既,我本身就唔係好食生野既,但阿May食完就話好厚身有鮮味,佢出去拎左幾轉,真係好抵,佢話食幾隻都抵返哂。

而我就拎熱盤,七彩秋菊炒蛇絲,五顏六色好吸引。用黎送蛇粥味道岩岩好,蛇粥本身好入味,而蛇絲都幾健康清淡。
七彩秋菊炒蛇絲
蛇粥
最後食埋甜品,有好多選擇。
甜品
朱古力fontains
甜品+生果+雪糕
我鍾意朱古力fontains,必食之選。每次拎d棉花糖去點朱古力既時候都好開心,另外拎左芒果撻,好甜好好味,而且上面莆左Cream,軟硬口感同時feel到,正~~

另外仲有Pappagallo 同Häagen-Dazs雪糕無限供應,食完真係好飽好飽,感覺好滿足,所有工作既野都即刻忘記哂喇。
2012-11-27
$220 (宵夜)
蛇羹
七彩秋菊炒蛇絲