2020-12-13 355 瀏覽
堅尼地城不經不覺係呢一兩年已經發展成文青同外國人chill嘅好地方,今日就為大家去試下呢間澳洲過江龍手工啤酒廠,以我所知佢仲係係澳洲拎過唔少啤酒相關嘅獎項。地點:位於西環海傍,週邊有唔少有唔同特式類型嘅西餐廳環境:單睇門口可能會覺得係一間小店,但原來內有乾坤,入面樓底超高,比到我地有一種有闊落嘅空間感,樓底高到放左幾個大大嘅釀酒爐都仲綽綽有餘。而且仲好深好入,仲聽聞如果唔係疫情嘅關係,係會有live band show睇嘅添!咁空礦嘅餐廳係香港真係好少有食物質素:話明係手工啤酒廠,真係唔好對佢嘅食物有太高期望😅先講下酒,款式方面多到有啲唔識揀,最後叫左一杯Juicebox IPA同New Hop IPA。Juicebox IPA(後面細杯啲果杯)係用上左唔同種類嘅生果(包括橙皮、芒果、木瓜)去釀製而成嘅啤酒,本身諗住應該會比較甜,會比較light啲同淡啲,但後來睇返先發現佢嘅IBU有成56,所以係比較偏苦叫啤酒,口感相對較濃厚粗獷啲,喜歡比較重啤酒味嘅朋友絕對啱飲。另一杯就係New Hop IPA,可能係beer of the week嘅關係,差唔多每一枱人都叫咗一杯。呢個相對比Jui

地點:位於西環海傍,週邊有唔少有唔同特式類型嘅西餐廳

食物質素:話明係手工啤酒廠,真係唔好對佢嘅食物有太高期望😅

另一杯就係New Hop IPA,可能係beer of the week嘅關係,差唔多每一枱人都叫咗一杯。呢個相對比Juicebox你講就相對較light,唔會太苦,而且有微微嘅木筒香味,口感相對比JuiceBox更有層次感!本人較喜歡呢一杯

Brewer Burger($165)

漢堡包外脆內軟,而且肉嘅生熟度係可以隨意挑選,嗰日我就叫咗五成熟。肉質鮮嫩多汁,食得出係手工漢堡肉,上面再加左一片已經溶咗嘅芝士,特別好味。但係入面夠煙肉就有啲overdone,有啲燒焦嘅味道

薯條方面都好有誠意,唔係喺超市買嘅一包薯條,而係用新鮮薯仔整嘅薯條。而且配上茄汁同埋黑松露醬,味道好濃郁,但可惜份量較少,而且冇得添加。

Smoke salmon Bagel ($98)

呢樣係我比較失望嘅一道菜,好味方面係佢嘅蛋炒得好嫩滑,而且又會cream cheese另上,算係幾有誠意。但差嘅地方就係,佢嘅bagel係超市嘅急凍貨,一啲都唔鬆軟仲幾硬,而且又整得唔夠熱,好似食緊一舊凍冰冰而且放咗好多日嘅麵包咁樣。另外碟上面嘅沙律菜唔係太新鮮,有啲苦苦地黃黃地,真心唔係咁好食。三文魚方面就中規中矩,唔係太有魚味。所以呢道菜真係可免則免。

服務:本身以為唔使book位都可以食,但礙於疫情嘅關係,餐廳只可以坐一半人,所以去到要留名等店員再call我地。最後都要等咗成粒鐘先有得食。服務方面就真係一般,想叫個職員介紹一下啤酒邊樣啱飲,但佢哋好似乜都唔識咁扮唔知,你一點有啲失望,最後只可以靠自己嘅知識去揀一款黎飲。

價錢:價錢方面,啤酒嘅價位都幾吸引,特別係佢有一個每周啤酒推介,價錢會比一般嘅啤酒便宜。但食物方便就真係比較貴,而且質素一般,建議大家去飲杯酒chill下就算啦。
2020-12-05