2023-12-09 392 瀏覽
就係咁,一個悠閒嘅下午,我行過一家樸素無華嘅小食店。店鋪細細嘅,但係香味從裡面飄出,好似呼喚緊我咁。🍲 入面坐滿咗街坊,大家邊食邊嗑下計,畀我感覺好有人情味。我就忍唔住揀咗份經典嘅炸醬麵同埋一客皮蛋豆腐。啱啱嗌到嘅炸醬麵,呢個實在係得意得嚟又醒胃。麵條滑溜溜嘅,炸醬香濃得嚟一啲都唔膩口。一兜炸醬落去,每啖都有滿口嘅肉粒同豆干,絕妙嘅口感真係叫人回味無窮!至於皮蛋豆腐,鮮滑嘅豆腐襯托住皮蛋嘅鹹香,清新嘅蔥花灑面,其實係相得益彰,鹹香討好。面頭脆卜卜嘅蔥油餅更加喺一邊伴奏,輕咬一口已經覺得心滿意足!😌總之,呢次食嘢經驗簡單平實,但滋味一啲都唔平庸。有時候,最家常嘅美食就係最觸動人心嘅,有機會一定會再嚟,下次要試埋其他嘅小食啦!🥢👅