2023-10-14 1555 瀏覽
紮根上環嘅聚點坊,相信街坊同上班族都唔陌生,今日我哋午市時間去,目測9成滿座,唔需要等位,唔算闊落,志在嘆番一盅兩件。先嚟春風得意腸,熱氣騰騰,內裏嘅腐皮卷夠脆,而醬汁甘甜,可謂開個靚頭。淮山雞扎,包裹喺腐皮下嘅冬菇、魚肚、雞肉、淮山好似一幅描畫山水同飛鳥嘅水墨畫,內容豐富而輕描淡寫,試得出餐廳對食材嘅處理。我哋嘅第一感受係:不過不失啦。而點心之王嘅蝦餃,就比到少少驚喜,蝦餃皮厚薄彈性適中,蝦肉彈牙爽口,筍粒帶嚟些微清爽,平民點心嚟講,加上堂食熱辣辣有加成,冇挑剔嘅位。相反,我哋每次飲茶,或者食上海嘢都必嗌嘅小籠包,偏厚嘅皮遇上蒸得太耐嘅問題,令到口感過硬同「食麵粉」嘅感覺,湯汁唔多亦有啲扣分。廣東酒樓每枱一盅嘅鳳爪排骨飯,我哋偏好硬飯同多汁,硬橋硬馬,唔會暴露肉類,特別係排骨嘅雪藏味。呢盅飯就正好滿足上述條件。成餐飯嚟講,茶水就一定冇茶樓咁靚,呢度嘅點心夠熱,「一熱遮三醜」,至少食得滿足。食物味道偏濃,健康路線嘅朋友或者老人家要注意。印象中聚點坊係COVID期間頭幾間出現個案嘅鋪頭,好彩捱過疫情,唔係嘅話街坊街里又少一個嘆平民點心嘅聚處(5個點心加茶水大概150,中上環嚟講算make

印象中聚點坊係COVID期間頭幾間出現個案嘅鋪頭,好彩捱過疫情,唔係嘅話街坊街里又少一個嘆平民點心嘅聚處(5個點心加茶水大概150,中上環嚟講算make sense嘅)。

嚟緊會繼續寫食評記錄我哋去過嘅餐廳,多謝支持。