2017-04-24 262 瀏覽
麥上日光,源自奧地利百年烘焙品牌,主打以自家培植的天然酵母,烘焙健康手工麵包,而最出名的係流心芝士包。最近聽同事講,試左個五層流心芝士包超好食,今日經過灣仔,就買左個黎做Lunch。奧地利五層流心芝士包 (1/4個) $25 - 價錢唔算平,但拎上手有重量,望落芝士餡亦有份量,唔似一般空氣包。第一口咬落去,濃濃芝士餡就湧出黎,麵包十分十分鬆軟,芝士係黎自澳洲及紐西蘭的Cream Cheese,再係麵包上面鋪上奶粉,所以芝士味十分濃郁。口腔內充斥住滿滿的邪惡香濃芝士,但卻無好膩嘅感覺,實在係有驚喜。不知不覺食晒成個,十分滿足。聽同事講仲有兩種食法。一種是加熱黎食,麵包會軟身,芝士會熔化;另一種是放入雪櫃,雪凍先吃,會好似食Cheese Cake 咁。據說每日限量供應,如果下次有機會,可以再試其他食法。
據說每日限量供應,如果下次有機會,可以再試其他食法。
2017-04-22
外賣自取