2017-09-16 172 瀏覽
今日約左朋友去荃灣,行左陣見肚餓,係悅來坊入面搵野食。成日無點食過野既我就提議不如食放題之類,行過牛之鍋𥄫下個menu好似幾好,乜都有得食,$208可以打邊爐食日本料理仲有甜品,咁係幾吸引,所以入左去食。個時8點幾,要㩒飛等一陣,不過10分鐘內都入到去。坐底第一樣野就係揀湯底,menu上可見有六款,選擇都較大眾化,而我揀左比較少見既黑松露龍蝦湯,我自己就覺得湯底偏淡,不過醬料我覺得豉油好過芝麻醬,因為芝麻醬較稀,好似仲有個柚子醬汁不過無試度大家可以去試下。大部分配料都係自己出去攞,除左肉類要落order,一份都幾多下,我同朋友叫左極上牛肉同精選豚肉,攞左丸類生菜響玲等等,全部味道都正正常常。最吸引我既反而係佢日本料理同甜品!好多選擇又高質。我推介三文魚壽司(有啲似三文魚魚腩、花之戀(迷你一口食得哂)、大蝦天婦羅(新鮮熱辣辣)、芝麻雞翼(惹味),全部都好有水準!到甜品部分仲正!我差唔多樣樣都有試,全部都迷你版,唔洗驚會食到好飽,試左五樣都覺得幾好!特別推介精選綿綿冰(今次係芒果,賣相同味道都100分)、日式乳酪(表面有士多啤梨粒同栗米片幾match)、芒果班戟(芒果肉同皮都正)同楊枝金露

黑松露龍蝦湯

極上牛肉
精選豚肉

花之戀  三文魚壽司

甜品部分仲正!我差唔多樣樣都有試,全部都迷你版,唔洗驚會食到好飽,試左五樣都覺得幾好!特別推介精選綿綿冰(今次係芒果,賣相同味道都100分)、日式乳酪(表面有士多啤梨粒同栗米片幾match)、芒果班戟(芒果肉同皮都正)同楊枝金露!有無發現仲有一樣無講呢,原因係我覺得咖啡奶凍既咖啡味真係好重比較苦,但如果鐘意飲咖啡既人我諗會鐘意佢既。本來仲想叫埋雪糕窩夫,但已經好飽食唔落嚕,下次要再去食埋佢先得!
精選綿綿冰
芒果班戟
日式乳酪(右)

最後仲想提及下個野飲,我覺得最特別係有藍莓味既Apple Cider,好少見到放題有,我自己就幾鐘意飲,其他都無咩特別。
Blueberry  Apple  Cider

總括黎講,我覺得一係唔食,一係食晚市放題A 因爲貴B $40就可以食埋日式料理放題。另外環境幾寬闊裝修都幾靚,上菜速度都算快,唯獨遞紙叫野食同其他放題一樣都要等啲waiter得閒或者經過先叫到。
2017-09-13
黑松露龍蝦湯
花之戀  三文魚壽司
精選綿綿冰
芒果班戟
Blueberry  Apple  Cider
  • 日式乳酪(右)
  • 精選豚肉
  • 極上牛肉